Ko je pobio Tačijeve protivnike?

Izvor: RTS, 30.Nov.2009, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je pobio Tačijeve protivnike?

Euleks uhapsio Nazima Blacu, agenta tajne službe OVK koji je priznao učešće u seriji političkih ubistava. Jedan od osnivača OVK i "politički otac" Hašima Tačija, "Veliki ujak" Azem Sulja navodno umešan u političke likvidacije.

Nekada najuticajnija stranka kosovskih Albanaca, Demokratski savez Kosova nada se da bi uskoro mogla biti rasvetljena serija politički motivisanih ubistava, u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je, od sredine 1999. godine ubijeno dvadesetak zvaničnika te partije.

Navodni bivši pripadnik obaveštajne službe Oslobodilačke vojske Kosova - ŠIK-a Nazim Blaca, koji je pre dva dana priznao umešanost u niz ubistava, priveden u stanicu kosovske policije u Prištini da bii ga ubrzo zatim uhapsili pripadnici Euleksa.

"Slučaj je preuzeo Euleks", potvrdili su za Internet portal Radio-televizije Srbije zvaničnici Euleksa, koji su naglasili da je nekadašnji navodni agent obaveštajne službe OVK optužen za ubistvo i organizovani kriminal.

Nešto ranije, predsednik Kosova Fatmir Sejdiju zatražio je hitnu istragu povodom optužbi Nazima Blace, što bi moglo da unese dodatni razdor u njegovu, ionako, krhku koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova Hašima Tačija.

Sejdiju je naveo da sa pažnjom i uznemirenjem prati poslednja zbivanja i zatražio od organa pravosudja da preduzmu sve potrebne korake da se rasvetle zločini izvršeni na Kosovu i da se kazne njihovi izvršioci.

Istovremeno, Tači je obećao da će biti slučaj koji je pokrenuo Nazim Blaza "biti u potpunosti rasvetnjen", kao i da će pravosuđe sprovesti istragu bez ikakvog mešanja.

"Odlučni smo da rasvetlimo sve okolnosti. Javnost neće moći da izbegnu ni osumnjičeni ni oni koji ih sumnjiče", rekao je Tači posle sastanka sa čelnicima misije EU, Ivom de Kermabonom i Piterom Fejtom.

Blaca je direktno optužio jednog osnivača OVK, Azema Sulju da mu je, osim pređašnjih naređenja da ubija političke rivale, ponudio oko pola miliona evra da ćuti o tim događajima.

Azem Sulja važi za jednu od najuticajnijih osoba u kosovskoj politici. Uz Fatmira Ljimaja,  Adema Jašarija, Sulejmana Selimija "Sultana", Samija Ljuštakua i Rama Buju bio je jedan od osnivača OVK, u kojoj su ga, zbog nemerljivog uticaja nazivali "Veliki ujak" i "Tefik".

Obaveštajna služba OVK, ŠIK, formirana je početkom sukoba na Kosovu uz pomoć istoimene albanske obaveštajne službe, uglavnom kako bi učvrstila lidersku poziciji Hašima Tačija i neutralisala sve ostale pretenedente na Tačijevo mesto, kojih je, tokom i neposredno posle sukoba, bili sijaset.

Osim desetak albanskih agenata, angažovanih još 1998. godine, na čelu kosovskog ŠIK-a bili su Azem Sulja i Džavit Haliti, koji su osim eliminacije potencijalnih rivala, nabavljali oružje za potrebe OVK.

Prvo značajno i nikada rasvetljeno ubistvo osoba bliskih DSK Ibrahima Rugove je smrt Ahmeta Krasnićija, nekadašnje pukovnika JNA, koji je ubijen u leto 1998. godine u Tirani. Krasnići je bio ključni čovek u formiranju "Oružanih snaga Republike Kosova", FARK, formacije za čije je akcije kosovska vlada u egzilu Bujara Bukošija izdvojila 4,5 miliona dolara i koja je, suštinski, predstavljala ozbiljniog rivala OVK.

Prema zapadnim izveštajima, Krasnići je ubijen u zajedničkoj akcija albanskih i obaveštajaca OVK.

Posle Krasnićija, ubijena su i još dva lokalna komandanta OVK koji su se, navodno, suprotstavili Tačijevom autoritetu, pisao je kasnije "Njujork tajms", dodajući da su Agim Ramadani i Salji Čeku bili ubijeni u "insceniranim zasedama srpske policije".

Posle njih, ubijeno je sijaset zvaničnika DSK uključujući Rugovinog savetnika Džemaila Mustafu, šefa Kosovskog informativnog centra Envera Maljokua, komandanta FARK-a Tahira Zemaja, zvaničnika DSK Šabana Manaja, gradonačelnika Suve Reke Uke Bitičhija, novinara Besima Dajakua i pripadnice FARK-a Sabahete Toljaj.

"Učestvovao sam u ukupno 17 slučajeva", rekao je navodni bivši pripadnik ŠIK-a Nazim Blaca. optužujući Azema Sulju da je, pod maskom borbe za slobodno Kosovo, ustvari, eliminisao političke protivnike.

"Sastao sam se sa Suljom, koji mi je ponudio novac da ćutim. Prvo 400.000, pa onda 600.000 evra", rekao je "krunski svedok" protiv jednog od najuticajnijih ljudi kosovske politike. Sastali smo se 13. oktobra u Drenici i taj razgovor sam snimio".

Osim Sulje, Blaca je, kao organizatore ubistava naveo i još jednog od osnivača ŠIK-a Džavita Halitija, zamenika ministra unutrašnjih poslova Fatmira Dželilija, Ekrema Jašarija, Sadika Abazija, Faruka Gašija, kao i još dva važna saradnika Hašima Tačija, šefa ŠIK-a Kadrija Veselija i ministra za transport Fatmira Ljimaja, poznatog pod ratnim nadimkom "Čeliku" i činjenici da ga je Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine.

Osim njih, kao direktni naredbodavac spominje se Špresim Uka, supruga Azema Sulje.

Azem Sulja je, u intervjuu prištinskom dnevniku "Ekspres" odbacio te optužbe, nazvavši ih "lažima" iskonstruisanih u trenutku kada Međunarodni sud pravde počinje raspravo o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Govoreći o političkim ubistvima, Sulja je rekao da o njima ne zna ništa, ali da "mu se čini da se radi o konstrukcijama srpskih službi bezbednosti".
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I dalje na slobodi uprkos priznanju

Izvor: B92, 30.Nov.2009

Priština -- Bivši pripadnik tajne obaveštajne službe Kosova Nazim Blaca i dalje je na slobodi, i pored priznanja da je učestvovao u ubistvima protivnika Hašima Tačija... Javnost na Kosovu očekuje potez policije i pravosuđa. Prva žrtva grupe egzekutora ilegalne Obaveštajne službe Kosova (SHIK)...

Nastavak na B92...

Uhapšen nalogodavac ubistava na Kosovu

Izvor: Mondo, 01.Dec.2009, 00:25

Kosovska policija uhapsila je člana Predsedništva Demokratske partije Kosova Hašima Tačija zbog navoda da je bio nalogodavac političkih ubistava na Kosovu. 'Koha ditore' objavila je ispovest egzekutora Nazima Blace.

Nastavak na Mondo...

Euleks priveo Nazima Blacu

Izvor: SrbijaNet.rs, 01.Dec.2009

Euleks policija je danas privela Nazima Blacu, koji je javno obznanio da je kao pripadnik tajne "Obaveštajne službe Kosova" (SHIK) učestvovao u likvidacijama političara na Kosovu po narudžbini stranke Hašima Tačija. Portparol Euleksa Kristina Herodos izjavila je prištinskim medijima da je

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Afera oko političkih ubistava potresa Kosovo

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Dec.2009

Euleks policija uhapsila je Naima Blacu, bivšeg pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ i Obaveštajno-informativne agencije Kosova, a kabinet premijera Hašima Tačija u stalnom je zasedanju

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Tajna služba OVK vršila politička ubistva

Izvor: Vesti-online.com, 01.Dec.2009

Euleks je uhapsio Nazima Blacu, agenta tajne službe OVK koji je priznao učešće u seriji političkih ubistava. Jedan od osnivača OVK i "politički otac" Hašima Tačija, "Veliki ujak" Azem Sulja navodno je umešan u političke likvidacije...Navodni bivši pripadnik obaveštajne službe Oslobodilačke...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.