Karadžić: Čak se i ID usudila da preti Srbima i Hrvatima

Izvor: B92, 24.Jun.2017, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić: Čak se i ID usudila da preti Srbima i Hrvatima

Beograd/Hag -- Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić rekao je u Hagu da ID koristi "neke odluke" Haškog tribunala da bi pretila Srbima i Hrvatima u BiH.

"Situacija u regionu je gora nego pre rata... Neke odluke ovog suda služe Islamskoj državi kao razlog za pretnje hrišćanskoj većini u BiH", kazao je Karadžić.

Na statusnoj konferenciji, Karadžić je sugerisao da je to posledica dužine žalbenog postupka koji se protiv njega vodi pred sudskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mehanizmom (MICT), pravnim naslednikom Tribunala.

Tribunal je, 24. marta 2016. Karadžića (72) prvostepeno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH; terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1991-95.

Na tu presudu žalbe su uložili i Karadžić i tužioci, a postupak po tim žalbama je u toku pred sudskim Mehanizmom.

Na današnjoj statusnoj konferenciji, Karadžić je rekao da je "prilično zabrinut" zbog "dužine trajanja postupka i vremena kada se očekuje odluka".

Zabrinut je, kako je kazao, "i radi lične, porodične situacije... i radi situacije u regionu" gde su, kako smatra, "odnosi pogoršani".

"Čak se i Islamska država usudila da preti Srbima i Hrvatima i može doći do tragedije", rekao je Karadžić.

Predsedavajući sudija Teodor Meron prekinuo je optuženog rečima da žalbeni postupak kasni zbog zahteva samog Karadžića, kao i Tužilaštva, da dobiju više vremena za pripremu žalbi.

"Kašnjenje od devet meseci predstavlja dodatno vreme koje smo dali vama i tužiocima... da bismo vam omogućili da učinite žalbu najboljom mogućom", rekao je sudija Meron, koji je i predsednik Mehanizma.

Karadžić je uzvratio da nije nezadovoljan, već da "izlaže žaljenje i posledice".

Do kraja žalbenog postupka, za koji ne postoji rok, ostaje da sudije prouče pisane žalbe i zakažu usmenu raspravu o njima. Potom će se sudije povući radi odlučivanja o pravosnažnoj presudi Karadžiću.

Karadžić je žalbom tražio da bude oslobođen, a tužioci da mu bude izrečena maksimalna, doživotna zatvorska kazna.

Prvobitno je bilo predviđeno da konačna presuda Karadžiću bude izrečena 2018., ali su zatim usledila kašnjenja u postupku.

Karadžić je u sudskom pritvoru u Sheveningenu od 30. jula 2008. Prethodno su ga, 21. jula, uhapsile vlasti Srbije u Beogradu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Karadžić: ID koristi odluke tribunala da preti Srbima i Hrvatima

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jun.2017

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić rekao je u Hagu da ID koristi "neke odluke" Haškog tribunala da bi pretila Srbima i Hrvatima u BiH...- Situacija u regionu je gora nego pre rata.. Neke odluke ovog suda služe Islamskoj državi kao razlog za pretnje hrišćanskoj većini u BiH -...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.