Izvoz kao beg iz građevinske krize

Izvor: RTS, 12.Apr.2014, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz kao beg iz građevinske krize

Proizvođači građevinskog materijala podsećaju da kriza u građevini predugo traje. Očekuju pomoć države kako bi opstali i sačuvali radna mesta. Međutim, uz pomoćog kvaliteta i dobrih menadžera pojedini su uspeli da dođu do stranog tržišta.

U poslednjih nekoliko godina, građevinarstvo u Srbiji je zamrlo. Oni koji žele da grade sporo dolaze do građevinskih dozvola i novca, a zidanje većine započetih objekata je stalo, konstatovala je struka na Sajmu građevine u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beogradu.

Proizvođači građevinskog materijala očekuju pomoć države, kako bi sačuvali posao ali i radna mesta zaposlenih. 

"Država bi trebalo da nam da neke pogodnosti po planu gasa, jer smi mi veliki potrošači gasa koji uvozimo iz Rusije. Sa druge strane, možda bi trebalo da se razmisli da se skine porez sa građevinskog materijala, i treće - da se smanje doprinosi za radnike koji rade u industriji građevinskog materijala", kaže Josip Sinković iz firme "Potisje Kanjiža".

Proizvođači stiropora i drugih materijala za energetsku efikasnost traže bolje uslove i od banaka.

"U tim uslovima praktično kamate bi se kretale od dva do tri odsto na godišnjem nivou, gde krediti ne bi imali trgovački karakter, već namenski, uz naravno praćenje struke i nadzornog tela kako se taj kredit troši", kaže Perica Minović iz firme "Fima Mionica".

Međutim, cigla, crep, mermer, industrijski podovi i izolacioni materijali pronašli su put do stranih investitora, pre svega zahvaljujući svom kvalitetu, ali i uspešnim menadžerima.

"Proizvodi od kamena i mineralne vune iz Srbije su stigli čak i do Kine, veliko tržište se otvara, kao potencijalno i Bliski istok. Naravno i zemlje u okruženju uveliko već kupuju proizvode iz Srbije", rekao je Goran Polić iz surduličke firme "Knauf insulejšn".

"Uspeli smo da održimo naše kapacitete i povećamo tim inostrani aranžman. Mi smo sad jedan veliki objekat u Hrvatskoj ugovorili, to je nemački investitor koji ima nameru da dođe i u Srbiju", kaže Dušan Rajnović iz firme Industrijski podovi "Rinol".

Izvoznu šansu pronašle su i srpske kuće, i to u Kanadi, gde je projekat stigao internetom. Za početak, dvojica Srba koji u toj zemlji žive već decenijama, izgradili su u svom dvorištu šumadijsku i moravsku kuću.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izvoz za izlazak iz građevinske krize

Izvor: RTS, 12.Apr.2014

Proizvođači građevinskog materijala podsećaju da kriza u građevini predugo traje. Očekuju pomoć države kako bi opstali i sačuvali radna mesta. Međutim, uz pomoćog kvaliteta i dobrih menadžera pojedini su uspeli da dođu do stranog tržišta...U poslednjih nekoliko godina, građevinarstvo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.