Istraga protiv vlasnika Kurira

Izvor: RTS, 18.Sep.2009, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga protiv vlasnika "Kurira"

Prvo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu podnelo zahtev za sporovođenje istrage protiv vlasnika lista "Kurir" Radisava Rodića, na osnovu krivične prijave Poreske policije, rekao portparol Tužilaštva Tomo Zorić.

Portparol Tužilaštva Tomo Zorić izjavio je za Radio-televiziju Srbije da je Prvo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu podnelo zahtev za sporovođenje istrage protiv vlasnika više preduzeća i listova među kojima je "Kurir" Radisava Rodića, na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krivične prijave podnete od strane Poreske policije.

"Rodić se sumnjiči da je izvršio krivično delo utaje poreza, jer je oštetio budžet države za više od 203 miliona dinara", rekao je portparol Tužilištva.

"Stavlja mu se na teret krivično delo poreske utaje, za koje je Krivičnim zakonikom Republike Srbije predviđena kazna do osam godina zatvora i novčana kazna", objasnio je Zorić.  

Portparol Tužilšatva je istakao da su na osnovu naredbe istražnog sudije prikupljeni dokazi iz kojih proizlazi osnovana sumnja da je "Radisav Rodić izbegao plaćanje poreza, jer nije prijavio stečene prihode, i to porez na promet proizvoda, porez na prihode od kapitala, kao i ostale prihode.

"Zaprećena kazna za to krivično delo je prema Krivičnom zakoniku do osam godina zatvora, kao i novčana kazna", rekao je Zorić.

Portparol Tužilaštva je dodao da nije reč o primeni Zakona o javnom informisanju već Krivičnog zakonika koji važi za sve građane naše države i dodao da je pretresanje prostorija lista "Kurir" obavljeno u skladu sa zakonom.

Zaposleni u redakcijama "Kurira", "Glasa" i "Groma", koje se nalaze u zgradi "Glasa" u Vlajkovićevoj u Beogradu, apelovali su na pomoć, pošto im je ugrožen rad.

Kako je agenciji Beta rečeno u "Kuriru", policajci ne ulaze u redakcije i dozvoljavaju zaposlenima da izlaze i ulaze.

Problem je, međutim, kažu zaposleni, što je zapečaćena soba gde se nalazi server, na kome su podaci koje traži finansijska policija. U sobi se nalaze i programi za prelom novina, što bi moglo onemogućiti rad tih listova, tvrde zaposleni.

Rodić: Poreska policija montira proces

Pokretač Kurira Radisav Rodić optužio je poreske organe da po nalogu jednog ministra montiraju protiv njega proces i odbacio kao netačne navode Rebupličkog javnog tužilaštva koje je pokrenulo istragu tereteći ga utaju poreza.

"Šokiran sam izjavom Tome Zorića, potparola Republičkog javnog tužilaštva, koja mi je pročitana preko telefona i ne mogu da verujem da je Tužilaštvo moglo da poveruje u neistine koje je fingirala i inscenirala Poreska uprava tužilaštvu, a ono poverovalo u takve insinuacije", izjavio je Rodić.

Rodić je javno pitao Tužilaštvo da li po zakonu osnivač jedne firme ima pravo da pozajmi novac sopstvenoj firmi.

"To ne može da se tretira kao zarada, odnosno ne može biti oporezovan povraćaj pozajmice osnivača, kako je poreska policija inscenirala i netačno prikazala Tužilaštvu", naveo je Rodić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslovanje Kurira pod lupom

Izvor: RTV Pink, 18.Sep.2009

Tužilaštvo zatražilo istragu protiv Rodića. . . Prvo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv vlasnika dnevnog lista Kurir Radisava Rodića zbog postojanje osnovane sumnje da je izvršio krivično delo poreske utaje, čime je oštetio državu za više...

Nastavak na RTV Pink...

Tužilaštvo zatražilo istragu protiv Rodića

Izvor: S media, 18.Sep.2009

Prvo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev za sprovodjenje istrage protiv vlasnike dnevnog lista "Kurir" Radisava Rodića zbog postojanje osnovane sumnje da je izvršio krivično delo poreske utaje. ..Sumnja se da je izvršenjem ovog dela oštetio državu za više od 203 miliona...

Nastavak na S media...

Vlasnik Kurira osumnjičen za utaju 203 miliona dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2009

BEOGRAD - Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je danas za RTS da je Prvo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu podnelo zahtev za sporovođenje istrage protiv vlasnika više preduzeća i listova, među kojima je Kurir Radisava Rodića, na osnovu krivične prijave koju je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

SAOPŠTENJE

Izvor: Kurir, 18.Sep.2009

Povodom izjave Tome Zorića, portparola Republičkog javnog tužilaštva, da je "Prvo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu podnelo zahtev za sprovođenje istrage ..Povodom izjave Tome Zorića, portparola Republičkog javnog tužilaštva, da je "Prvo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.