Iračke snage spremne za kontraofanzivu uz podršku SAD

Izvor: Blic, 09.Avg.2014, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iračke snage spremne za kontraofanzivu uz podršku SAD

Iračke i kurdske snage su spremne za kontraofanzivu kojom treba da povrate izgubljene teritorije koje se nalaze pod kontrolom islamskih ekstremista, dok SAD bombarduju položaje džihadista i bacaju hranu i vodu civilima, kažu irački i kurdski zvaničnici.

Odluka američkog predsednika Baraka Obame da ponovo pošalje bombardere u Irak, tri godine nakon što su tu zemlju napustili poslednji američki vojnici, predstavljala je prekretnicu u dvomesečnom sukobu sa ekstremističkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << islamističkom organizacijom Islamska država.

Nakon jučerašnjih prvih vazdušnih udara na položaje Islamske države, koja se približila Kurdistanu, visoki zvaničnik tog poluautonomnog kurdskog regiona izjavio je da je došlo vreme za kontraofanzivu, prenosi AFP.

"Posle američkih vazdušnih udara, pešmerge (kurdski borci) će se prvo pregrupisati, zatim će se vratiti u oblasti iz kojih su se povukli, a onda će pomoći raseljenim osobama da se vrate kućama", rekao je zvaničnik Fuad Husein.

Irački šef diplomatije Hošjar Zebari, Kurd koji je nedeljama bojkotovao sednice vlade zbog loših odnosa sa Bagdadom, kazao je da je time što kurdske snage nisu naoružane napravljena skupa greška.

On je izneo mišljenje da su američki vazdušni napadi omogućili da se vlasti u Bagdadu i kurdske vlasti ujedine zarad ostvarenja zajedničkog cilja, a to je da poraze džihadiste iz Islamske države.

"Iračka vojska i pešmerage se sada bore rame uz rame u istim rovovima", izjavio je on.

Načelnik generalštaba iračke vojske Babaker Zebari kaže da američki savetnici, pešmerage i irački vojni lideri zajedno biraju mete.

U prvim američkim vazdušnim napadima bombardovani su položaji Islamske države i najmanje jedan konvoj vozila sa ekstremistima.

Portparol Bele kuće je juče izjavio da će vazdušni udari biti "vrlo ograničeni", ali Babaker Zebari je kazao da će se američka vazduhoplovna podrška proširiti na druge oblasti.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Došlo je vreme za kontaofanzivu"

Izvor: B92, 09.Avg.2014

Bagdad -- Iračke i kurdske snage su spremne za kontraofanzivu kojom treba da povrate izgubljene teritorije koje se nalaze pod kontrolom islamskih ekstremista...Na to su spremni dok SAD bombarduju položaje džihadista i bacaju hranu i vodu civilima, kažu irački i kurdski zvaničnici...Odluka američkog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.