Homen: Pooštravanje kaznene politike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2009, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Pooštravanje kaznene politike

BEOGRAD - Izmenama Krivičnog zakonika Srbije (KZS), koje bi sredinom jula trebalo da budu usvojene u Parlamentu, ozbiljno je pooštrena kaznena politika za najteža krivična dela koja izazivaju veliku društvenu opasnost i pažnju javnosti, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Tim izmenama postićiće se ne samo adekvatno kažnjavanje počinilaca krivičnih dela već i generalna prevencija, odnosno sprečavanje vršenja krivičnih dela, kazao je Homen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Za krivično delo trgovine drogom, silovanja, obljube nad maloletnim licem kao i za nošenje oružja više neće moći da se izrekne kazna ispod zakonom predviđenog minimuma, što je bio do sada slučaj za ova dela, objasnio je državni sekretar.

Povećan zakonski minimum

Tako, dileri neće moći da budu osuđeni na manje od tri godine zatvora, a zakonski minimum bez mogućnosti smanjenja povećan je na tri godine zatvora i za krivično delo silovanja i obljube nad maloletnim licima.

Izmenama KZS-a biće redefinisano i delo držanja i nošenja oružja, odnosno nošenje oružja će biti izdvojeno kao posebno delo, za koje je predviđena vrlo oštra kazna, takođe bez mogućnosti ublažavanja ispod zakonskog minimuma, naveo je Homen.

"Ovo je delo klasičnog kriminala, velike društvene opasnosti za koje naši sudovi nisu bili spremni da izriču adekvatne kazne iako su imali mogućnosti, odnosno nisu slali poruku generalne prevencije", ukazao je Homen i napomenuo da će od sada kad god neko izađe na ulicu sa pištoljem znati da ga čeka kazna od najmanje dve godine zatvora.

Izmenama KZS-a pooštrene su kazne za nasilje na sportskim terenima, a uvedena su i tri nova dela sa oštrim sankcijama čija je suština da šalju poruke generalne prevencije, kazao je Homen.

Svako ko izazove nasilje na stadionima suočiće se ubuduće sa kaznom od najmanje godinu dana zatvora, napomenuo je državni sekretar.

Restriktivno izricanje kazni



On je istakao da su Izmene KZS-a od suštinske važnosti pre svega za kaznenu politiku, jer je dosadašnjom analizom utvrđeno da je ona izuzetno blaga i da ne obavlja svoju najvažniju funkciju a to je generalna prevencija.

On je podsetio da je pre početka rada na Izmenama KZS-a analizom kaznene politike utvrđeno da su prema 97 odsto učinilaca krivičnog dela silovanja i primanja mita i zloupotrebe službenog položaja izrečene zakonske kazne na granici ili čak ispod zakonskog minimuma, kao i u 70 posto krivičnih dela teškog ubistva.

S obzirom o kakvim je delima reč teško je utvrditi olakšavajuće okolnosti za učinioce, pa se novim zakonom predviđa mogućnost restriktivnog izricanja kazni ispod zakonskog minimuma, kazao je Homen.

Nova krivična dela

Prema njegovim rečima Izmenama KZS-a uvodi se jedan novih broj krivičnih dela koja se tiču visokotehnološkog kriminala, kao i krivično delo nepoštovanja budžeta, odnosno zloupotrebe budžetskih sredstava, koje do sada nije postojalo u našem kaznenom zakonodavstvu.

Nova su i krivična dela i "opstrukcija pravde" i "trgovina uticajem".

"Opstrukcija pravde" će bitno olakšati vođenje sudskog odnosno krivičnog postupka, jer će pod udar zakona doći svi oni koji pokušaju da ga ometaju, objasnio Homen.

Kada se utvrdi da su stranke, advokati odnosno učesnici u postupku namerno ometali postupak, tako što su za vreme trajanja sudskog postupka dovodili u pitanje odluke suda, iznosili detalje sa suđenja koje je zatvoreno za javnost, da nisu dostavili podatke koji su vezani za postupak ili na drugi način opstruisali rad suda, naći će se na udaru ovog člana zakona.

Iako se "ometanje pravde" ili "opstrukcija" pre svega odnosi na advokate, Homen je kazao da će pod udar ovog člana novog krivičnog zakonika potpadati i državni organi koji eventualno pokušaju da opstruiraju postupak.

Za razliku od ovog krivičnog dela, trgovina uticajem biće više uperena na sprečavanje i sankcionisanje korupcije i pretiće svakome ko bude pravio nagodbe za sebe ili za nekog drugog, ili bude pokušao da iskoristi svoj položaj kako bi izdejstvovao određenu odluku, naveo je Homen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sudski postupci će trajati najviše tri godine

Izvor: S media, 28.Jun.2009, 12:50

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen izjavio da posle počeka primene izmena u krivičnom zakonodavstvu i potpune reorganizacije sudstva nijedan krivični postupak u Srbiji neće trajati duže od tri godine. ..Ministarstvo pravde planira da do sredine jula završi reformu krivičnog...

Nastavak na S media...

Homen: Sudski postupci će trajati najviše tri godine

Izvor: Blic, 28.Jun.2009

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je da posle početka primene izmena u krivičnom zakonodavstvu i potpune reorganizacije sudstva nijedan krivični postupak u Srbiji neće trajati duže od tri godine.....Ministarstvo pravde planira da do sredine jula završi reformu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.