Garancija od koncesije ide Srbiji

Izvor: RTS, 22.Okt.2009, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Garancija od koncesije ide Srbiji

Vlada Srbije dobila spor pred sudom u Beču sa Konzorcijumom "Alpina Por" u vezi sa bankarskom garancijom za izgradnju autoputa Horgoš–Požega. Tako će Srbija zadržati bankarsku garanciju od 10 miliona evra.

U Vladu Srbije stigla je presuda po kojoj je Vlada dobila spor protiv "Alpine Por" za naplatu bankarskih garancija od 10 miliona evra zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o izgradnji autoputa.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mihajlović izjavio je agenciji Beta da je reč o drugostepenoj presudi, koja je konačna.

Garancija od 10 miliona evra je bila "garancija ozbiljnosti ulaska u ceo posao" koncesije, naveo je Mihajlović.

Konzorcijum "Alpina Por" pokušao je da zadrži bankarsku garanciju od 10 miliona evra.

U sporu sa tim konzorcijumom, sa kojim je raskinut ugovor oko izgradnje autoputa Horgoš-Požega zbog neispunjavanja obaveza, pravni zastupnik Vlade Srbije Radivoje Petrikić iz advokatske kancelarije "CMS Rajh-Rorvig Haše", ostvario je pobedu i u prvostepenoj i u drugostepenoj instanci.

U Parizu je u toku arbitraža u ovom slučaju, a pobeda pred bečkim sudom mogla bi da značajno utiče na odluku ovog tela u korist Srbije.

Konzorcijum "Alpina Por" je bankarsku garanciju dao za posao oko izgradnje autoputa u Srbiji, ali je ugovor sa njim raskinut, jer nije ispoštovao odredbe sporazuma.

Nezadovoljan gubitkom posla, konzorcijum je izdejstvovao u austrijskoj banci da se bankovna garancija ne isplati Srbiji.

Nakon toga, Vlada Srbije je podnela tužbu, a odluka suda je sada postala pravosnažna, pošto je drugostepena instanca donela odluku u korist srpskih vlasti.

Ugovor o koncesiji za autoput "Horgoš-Požega" potpisan je u martu 2007. godine.

Koncesija je trebalo da se izda na 25 godina, a obuhvatala je izgradnju leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnju autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbiji garancija za koncesiju

Izvor: B92, 21.Okt.2009, 20:35

Beograd -- Neozbiljno je što je Srbija potpisala sporazum o kreditu, a što će detalji tog aranžmana biti poznati tek naredne sedmice, kaže Milan Ćulibrk...Urednik svih izdanja Ekonomist magazina navodi da "mi već mesecima imamo najave da ćemo dobiti kredit. Ja sam očekivao da će oni objaviti...

Nastavak na B92...

Garancija konzorcijuma "Alpina-Por" u državnu kasu Srbije

Izvor: Večernje novosti, 21.Okt.2009

Vlada Srbije ostvarila je veliki uspeh pred sudom u Beču u sporu sa konzorcijumom "Alpina-Por", oko bankarske garancije od 10 miliona evra za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, koja će biti prosleđena u budžet Srbije, saznao je Tanjug u Beču

Nastavak na Večernje novosti...

Vlada dobila spor protiv "Alpine-Por"

Izvor: Blic, 21.Okt.2009

Vlada Srbije dobila je spor pred sudom u Beču sa konzorcijumom "Alpina-Por", oko bankarske garancije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, saznaje Tanjug u Beču.....Konzorcijum "Alpina-Por" pokušao je da zadrži bankarsku garanciju od 10 miliona evra, kojom je garantovana ozbiljnost ulaska u posao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.