Facebook: Javni interes iznad pravila društvene mreže

Izvor: N1 televizija, 24.Okt.2016, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Facebook: Javni interes iznad pravila društvene mreže

Uprava kompanije Facebook tvrdi da ubuduće neće uklanjati poruke korisnika koje budu od javnog značaja, čak i ako takve poruke budu kršila pravila te najveće društvene mreže na svetu, prenosi Anadolija.

Nakon prošlomesečnih kritika pojedinaca i organizacija zbog uklanjanja određenih sadržaja sa korisničkih računa, iz Facebooka su poručili da će pre uklanjanja od sada razmatrati da li su sporne poruke >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << (pisani sadržaji, fotografije, video) važni za javni interes. Kako piše britanski list "Gardijan", u zajedničkom saopštenju potpredsednika Facebooka Džoela Kaplana i Džastina Osofskija piše da će sadržaji od javnog interesa biti dostupni i neće biti obrisani čak ni u slučaju kada se budu kršili sa pravilima društvene mreže.

Inače, Facebook zabranjuje da se na profilima korisnika pojavljuju pretnje, seksualno nasilje, promovisanje samopovređivanja, terorističke organizacije, govor mržnje na rasnoj, etničkoj, nacionalnoj, verskoj i seksualnoj orijentaciji, pornografski sadržaj i drugo.

Iz kompanije su poručili da će prijavljene slučajeve razmatrati u smislu konteksta. Na primer, kod nasilja i kršenja ljudskih prava gledaće se da li je sadržaj objavljen iz sadističkih razloga ili pak zbog podizanja svesti o navedenim temama. Ova reakcija rukovodstva Facebooka usledila je nakon što je prošlog meseca norveški list "Aftenposten" uz tekst na Facebooku objavio svetski poznatu fotografiju devojčice koja naga beži od napalm bombi u Vijetnamu.

Nedugo nakon objave, Facebook je uputio norveškom listu mejl s upozorenjem da se "post s uvredljivom fotografijom obriše", ali je potom softverski obrisao. "Incident" je odjeknuo u norveškoj, ali i svetskoj javnosti, a fotografiju je potom na svom profilu objavila norveška premijerka Erna Solberg poručujući osnivaču Facebooka Marku Zakerbergu da vrši "cenzuru" i "zloupotrebljava svoju moć".

U znak solidarnosti, na hiljade Norvežana i visokih zvaničnika te zemlje objavilo je istu fotografiju.

Šeril Sandber, glavna operativna direktorka Facebooka, izvinila se norveškoj premijerki Solberg. Istakla je da kompjuterski algoritam teško pravi razliku između nage dece na običnim fotografijama i nage dece na dokumentarnim fotografijama.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Facebook neće uklanjati određene poruke čak ni kad krše pravila

Izvor: B92, 25.Okt.2016, 08:33

Uprava kompanije Facebook tvrdi kako ubuduće neće uklanjati poruke korisnika koje budu od javnog značaja, čak i ako takve poruke budu kršile pravila te najveće komercijalne kuće u svetu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.