Dinkić: Ratifikacija, pa pregovori

Izvor: B92, 20.Avg.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Ratifikacija, pa pregovori

Beograd, Novi Sad -- Mlađan Dinkić kaže da je izvesno da će energetski sporazum sa Rusijom biti ratifikovan u parlamentu početkom septembra.

Dinkić je na konferenciji za novinare u tom ministarstvu rekao da, posle ratifikacije, kreću pregovori sa ruskom stranom o ugovoru, a razgovori o detaljima ugovora trebalo bi da budu završeni do kraja ove godine. On je naveo da je optimista i da veruje da će se postići dogovor koji će biti u interesu obe strane.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dinkićevim rečima, procena vrednosti kapitala NIS-a bila je zakonska obaveza i to je, kako je naveo, odluka Vlade, a ne ministarstva kojIm rukovodi.

Cena nije sastavni deo energetskog sporazuma, ukazao je ministar i predočio da "pojedini zlonamerni, kojima je u interesu politika, a ne energetski sporazum, u prvi plan stavljaju NIS, a ne gasovod".

"Čudno mi je da u poslednjih mesec dana svi pričaju o NIS-u, a zaboravili su gasovod, kao da je energetski sporazum pravljen zbog NIS-a, a ne zbog gasovoda", rekao je on.

Dinkić je uveren da će i Rusi biti raspoloženi da naprave bolji sporazum, jer je, kako je rekao, čak i ruska strana svesna da je cena od 400 miliona evra za NIS pravljena na bazi procene iz 2006. godine, a u međuvremenu je dvostruko povećana cena nafte na svetskom tržištu i tri puta je povećan profit NIS-a.

Ugovor će biti zaključen prema cenama koje su prisutne u trenutku zaključenja ugovora, i to je u interesu i srpske i ruske strane, zaključio je Dinkić.

Škundrić: Gasni sporazum izvestan

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić ocenio je da gasno-naftni sporazum između Srbije i Rusije ne može da propadne.

"Mislim da će poslanici i opozicije i pozicije imati dovoljno razumevanja da ovaj sporazum bude prioritet na prvoj sednici Skupštine. Svako odlaganje može da dovede zemlju u situaciju da zbog našeg odugovlačenja ruska strana odustane. Ako se to desi, a mislim da neće, svi snosimo odgovornost", rekao je Škundrić u intervjuu za Večernje novosti.

On je kazao i da "sporazum ne može da bude ugrožen i da to nije namera potpredsednika Vlade i ministra ekonomije Mlađana Dinkića", koji se zalaže za povećanje prodajne cene NIS-a.

"Mi, kao ozbiljna država, moramo da stanemo iza onoga što je najviše državno rukovodstvo Srbije potpisalo", smatra Škundrić.

Na pitanje da li dogovorena cena za prodaju NIS-a od 400 miliona evra može da bude promenjena, on je odgovorio da "Dinkić nije postavljen na čelo pregovaračkog tima da bi se promenila cena za NIS", već da je taj tim formiran da bi se proces ubrzao i postigli što bolji rezultati pregovora u interesu i jedne i druge strane.

Upitan o posledicama ako sporazum ne bude realizovan, Škundrić je rekao da sporazum predstavlja najbolji strateški i razvojni projekat u narednih 50 godina, kojim Srbija dobija mogućnost velike energetske stabilnosti, ali i lidersku poziciju u gasnoj privredi, proizvodnji naftnih derivata, kao i strateško partnerstvo i sa Rusijom i sa Evropskom unijom.

Ministar je najavio i da do kraja ove, i možda prvog kvartala iduće godine, neće biti poskupljenja električne energije, kao i da su sa nedavnim povećanjem cene stvoreni minimalni uslovi za rad Elektroprivrede Srbije.

Komentarišući najavu potpisivanja deklaracije o političkom pomirenju socijalista i demokrata, Škundrić, koji je jedan od osnivača SPS-a, tvrdi da je reč "više o postizanju dogovora oko osnovnih ciljeva i prioriteta da bi se ostvario bolji život svih građana".

Upitan da li se tim dokumentom garantuje rehabilitacija porodice bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, Škundrić je odgovorio: "Taj papir se ne bavi pojedinačnim pitanjima, nego govori o fundamentalnim pravima i slobodama, što podrazumeva da i članovi porodice Milošević treba na isti način da uživaju sva prava kao i ostali građani Srbije".

Kostreš: Ne damo NIS bez obeštećenja

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ponovio je da će ta stranka insistirati da građani Pokrajine, kada stupi na snagu energetski sporazum Srbije i Rusije, budu obeštećeni.

"Podržavamo deo sporazuma koji se odnosi na gas, jer je veoma važno da kroz Srbiju prođe Južni tok, ali se protivimo prodaji Naftne industrije Srbije u bescenje", dodao je on na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, cena od 400 miliona evra ponuđena za NIS je neprihvatljiva, jer se radi o iznosu jednogodišnje proizvodnje vodeće srpske kompanije, "a nedopustivo je da se najveća imovina Vojvodine proda samo nekoliko meseci pre njenog ustavom zagarantovanog vraćanja".

"Ukoliko se NIS, ipak, proda za pomenutu svotu iz nekih viših nacionalnih interesa, onda će LSV tražiti da se građani Vojvodine obeštete. Najjednostavnije bi bilo da se podigne rudna (naftna) renta sa sadašnjih simboličkih tri na oko 70 odsto", najavio je Kostreš.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinkić: Ugovor sa Fiatom biće potpisan u septembru

Izvor: Kurir, 20.Avg.2008

BEOGRAD, 20. avgusta (Tanjug) - Potpredsednik Vlade Srbije i minstar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je ugovor sa Fiatom o zajedničkom ulaganju spreman i biće potpisan u prvoj polovini septembra. Dinkić je na konferenciji za novinare u ministarstvu kojem rukovidi naveo da će delegacija...

Nastavak na Kurir...

Energetski sporazum do 15.septembra

Izvor: RTS, 20.Avg.2008

Energetski sporazum Srbije sa Ruskom Federacijom biće ratifikovan u Skupštini do 15. septembra, a pregovori oko preciziranja konačnog teksta sporazuma biće završeni do kraja godine, rekao je potpredsednik vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić. ...

Nastavak na RTS...

NESLOGA ZBOG CENE NIS-A

Izvor: Press, 20.Avg.2008

Energetski sporazum Srbije i Rusije biće ratifikovan u Skupštini Srbije u prvoj polovini septembra, rekao je juče potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić. Istovremeno, suprotstavljeni stavovi ministra energetike Petra Škundrića i Mlađana Dinkića oko pregovora o ceni NIS-a govore da u srpskom pregovaračkom...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.