Dinar tone dublje

Izvor: RTS, 25.Feb.2012, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar tone dublje

Nastavlja se pad dinara, u ponedeljak će za evro biti potrebno 110,19. Privrednici negoduju zbog pomeranja kursa. Stručnjaci ne očekuju jačanje dinara na proleće, kao prošle godine.

Dinar nastavlja da pada. Posle rekordnog kursa od 109,33 dinara, za evro će u ponedeljak biti potrebno gotovo dinar više - 110,19. Narodna banka je intervenisala sa 30 miliona evra, ali to nije dovoljno novca da se promeni višemesečni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trend slabljenja dinara, kažu stručnjaci. Zbog loše ekonomske situacije u zemlji i svetu, jačanje nacionalne valute gotovo niko ne očekuje.

U nekim bankama za evro već traže 114 dinara, a plaćaju ga čak osam dinara manje. Tako sebe štite od naglih promena vrednosti valuta. U menjačnicama kurs je povoljniji, ali je posla malo - uglavnom prodaju devize.

"Pošto je kurs već dostigao 110, mnogo je veća potražnja nego ponuda. Čim je veća potražnja, normalno da je kurs veći tj. da je dinar slabiji, a evro jači", izjavio je menjač Borisav Brujić.

Dok se građani na svaki rast kursa preračunavaju koliko im treba za ratu ili kiriju, privrednici kažu da njima svako pomeranje kursa smeta.

"Time se stvaraju problemi i gubici. To je dobro za izvozne kompanije, ali one čine svega 17 odsto preduzeća", rekao je Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

Tražnja za devizama je povećana, jer uvoznici plaćaju račune, a drugi vraćaju kredite uzete u inostranstvu.

"Činjenica je da su naše banke u decembru, zbog zadovoljavanja uslova adekvatnosti kapitala, od matičnih banaka pozajmile velike količine novca, što ovih dana moraju da vrate u evrima", naveo je Hasan Hanić iz Beogradske bankarske akademije.

Slabljenje dinara je očekivani nastavak trenda započetog krajem prošle godine. Bankari kažu da nema pokazatelja da neko iznosi novac iz zemlje.

"Promet na domaćem deviznom tržištu nije naročito veliki. Postoji umerena aktivnost na međubankarskom tržištu, postoje relacije s klijentima, plaćanje uvoza i zatvaranje kredita, ništa specifično posle januarskog odliva koji je bio uslovljen plaćanjem energenata", rekla je Sonja Miladinovski iz Sosijete ženeral banke.

Na kurs utiču i prekid aranžmana sa MMF-om i loše stanje privrede. Neizvesno je i koliko će kompanija u izbornoj godini biti spremno da ulaže u Srbiji. Posledica je pad poverenja u dinar.

"Dinar može da ojača na osnovu pojačane ponude deviza, ukoliko dođe do većeg priliva, naplate izvoza ili neke investicije ili agresivnije intervencije NBS", istakla je Miladinovski.

Za razliku od prošle godine, kada je posle slabljenja dinar na proleće ojačao, ove godine stručnjaci ne očekuju da će se taj scenario ponoviti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.