Devet teorija o tajanstvenoj smrti Edgara Alana Poa

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Dec.2015, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet teorija o tajanstvenoj smrti Edgara Alana Poa

Čuveni pisac Edgar Alan po posljednji put je viđen u javnosti 3. oktobra 1849. godine u jako lošem stanju.

Njegov ljekar je zabilježio da je pred smrt dozivao Rejnolda, a do danas niko nije siguran ko bi taj čovjek mogao biti.

Poova smrt je kao prepisana s njegovih stranica i iza sebe je ostavio pravu misteriju. Magazin Smithsonian izdvojio je najzanimljivije teorije o tome zbog čega je Edgar Alan Po preminuo.

Judžin Didije je 1872. u svojoj knjizi "Poov >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << grob" govori o mogućnosti da je Po naletio na neke prijatelje na West Pointu, s kojima je otišao na piće. Kako Po nije dobro podnosio alkohol, nije mu bilo potrebno puno da se opije, pa je ostavio svoje prijatelje, lutao ulicama, nakon čega su ga siledžije opljačkale i pretukle, ostavivši ga na ulici.

Drugi vjeruju da je Po bio žrtva neobične metode kojom se u SAD-u u 19. vijeku primoravalo ljude na glasanje. Bande koje su radile za određene stranke presrele bi čovjeka na ulici, uvukle ga u sobu, tamo bi ga napile i natjerale da glasa, nekad čak i više puta. Ukoliko bi žrtva odbila glasanje, banda bi ga pretukla ili ubila. S vremenom je ova teorija postala opšteprihvaćena, posebno nakon što je 70-ih godina 19. vijeka Poov biograf Džon Henri Ingram primio nekoliko pisama koji govore o ovoj teoriji.

Puno podataka govori o tome da Po zaista nije podnosio alkohol. Po bi bio pijan od jedne čaše vina, kao i njegova sestra. Oni koji su se nalazili u Poovom okruženju, priznali su da je  pisac često razmišljao da se otruje alkoholom.

Mnogi su pokrenuli ovu teoriju o Poovoj smrti, smatrajući je mogućom jer se svjetlo u to vrijeme punilo ugljikom. Mnogi su odbacili ovu teoriju jer nakon testiranja vlasi Poove kose nisu pronađeni tragovi koji bi na to ukazivali.

Za razliku od ugljen monoksida, testovi su pokazali da je Poov organizam mjesecima prije smrti imao povišen nivo žive. Međutim, to je vjerovatno posljedica ljekova koje je Po koristio nakon što je bio Filadelfiji u vrijeme epidemije kolere. Trovanje živom moglo bi objasniti neke halucinacije i delirijum prije smrti, ali nivo žive pronađen u vlasima Edgara Alana Poa i dalje su 30 puta manje od onih koje su potrebne za ovakvu vrstu trovanja.

Ovu teoriju je na konferenciji patologa 1996. godine iznio jedan ljekar zajedno s listom simptoma koje je upoređivao sa simptomima pacijenata koji su bolovali od bjesnila. Doktor nije znao o kome se radi, samo je pregledao izvještaje njegovog ljekara. Prema izvještaju Poovog doktora, pisac je bio primljen u bolnicu zbog "letargije i konfuzije", a njegovo stanje se vrlo brzo pogoršavalo. Međutim, ovo se ne može sigurno utvrditi bez DNK analize. Mnogi se slažu s ovom teorijom jer je ovo jedina teorija koja je donesena nakon analize pri kojoj doktor nije znao o kome se radi.

Prilikom ekshumacije Poovog groba, otkiveno je da se unutar njegove lobanje nalazi nešto krajnje neobično. Mnogi tvrde da je riječ o tumoru dok drugi pretpostavljaju da se ipak radi o nečem drugom. Naime, ljekar iz Njujorka je rekao Pou da ima leziju na mozgu koja izaziva neželjene reakcije na alkohol.

Tu je i teorija da je Po jednostavno podlegao gripu koja je zahvatila pluća. Hladna kiša i grip mogli su dovesti do upale pluća koja se završila smrću, dok je visoka temperatura vjerovatno uticala na halucinacije i konfuziju.

Još jedna od mnogobrojnih teorija govori da su Poa ubila braća njegove bogate vjerenice Sare Elmire Šelton. Ova teorija se često pokušava dokazati novinskim tekstovima, pismima i sjećanjima koja govore da je putovanje na koje je Po otišao prije svoje smrti zapravo bila posjeta njenoj braći.

(NN/ express.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devet teorija o misterioznoj smrti Edgara Alana Poa

Izvor: B92, 27.Dec.2015, 09:23

I danas niko sa potpunom sigurnošću može da kaže kako je preminuo slavni pisac...Čuveni pisac poslednji put je viđen u javnosti 3. oktobra 1849. godine u veoma lošem stanju. Njegov lekar je zabeležio da je pred smrt dozivao Rejnolda, a do danas niko nije siguran ko bi taj čovek mogao da bude....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.