Borba za veći uticaj nacionalnih saveta

Izvor: RTS, 30.Apr.2012, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za veći uticaj nacionalnih saveta

Priklonićemo se onima koji budu spremni da rešavaju prava nacionalnih manjina, saglasni su predstavnici manjinskih partija.

Predstavnici manjinskih partija - Nikola Tolimirović ispred manjinske partije Vlaha NOPO, Đorđe Čović iz koalicije Sve zajedno i Riza Halimi predstavnik liste Albanaca iz Preševske doline, Bujanovca i Medveđe u emisiji "Oko" govorili su o tome za šta se zalažu i koga će podržati nakon izbora.

Predstavnik liste Albanaca iz Preševske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << doline, Bujanovca i Medveđe Riza Halimi podsetio je da je bio poslanik u poslednja dva skupštinska saziva i da je imao četiri mandata u lokalnoj skupštini.

Prema njegovim rečima, cilj koalicije su veće slobode kretanja svih građana Srbije, ekonomski oporavak, jača kolektivna prava Albanaca i veća ovlašćenja nacionalnih saveta.

"Dali smo veliki doprinos Koordinativnom telu za Preševo, Bujanovac i Medveđu, ali nismo uspeli u ovom ekonomskom delu, da oporavimo taj deo regiona. Nisam zadovoljan sa ovim što smo do sada uspeli da uradimo u skupštini", rekao je Halimi.

Osvrćući se na pozive na bojkot parlamentarnih i predsedničkih izbora u tom delu Srbije, Halimi je rekao da nezadovoljstvo postoji.

"Ima i opasnosti da budemo samo demokratski dekor, ali apstinencijom ćemo biti još slabiji, naš glas se neće čuti ni na centralnom, ni na međunarodnom nivou", rekao je Halimi.

Đorđe Čović iz koalicije Sve zajedno rekao je da su predstavnici hrvatske zajednice napravili široku koaliciju manjina, jer su nacionalne manjine, kako tvrdi, poslednjih 20 godina na marginama.

"Ovo je dobra šansa da se napravi iskorak i da uđemo u parlament, da se čuje glas manjina".

Prema njegovim rečima, manjine koje su u koaliciji zalažu se za veće ingerencije nacionalnih veća. On tvrdi da nikada niko iz vlasti nije odgovorio na silne primedbe i zahteve koje su postavljali pred njih.

Predstavnik manjinske partije Vlaha Nijedan od ponuđenih odgovora Nikola Tolimirović rekao je da u Srbiji nemoguće napraviti partiju ako niste deo postojećeg političkog establišmenta, što je bio i jedan od razloga zbog kojeg su se registrovali kao vlaška manjinska stranka.

"Odlučili smo da budemo manjinska stranka i borićemo se za prava manjina. Ne samo Vlaha, nego svih manjina. Borićemo se da svi mogu da se izjasne kao pripadnici naroda kojem pripadaju i da niko ne može da ih ucenjuje kako da se izjašnjavaju", rekao je Tolimirović. 

Tolimirović je podsetio da se njihova izborna platforma zalaže za promenu izbornog i političkog sistema.

Halimi je rekao da će na predsedničkim izborima njegova lista podržati Muamera Zukorlića, jer se on kako kaže, zalaže za prava svih manjina i za rešavanje specifičnih problema koje manjine imaju.

Govoreći o tome koga će podržati, Halimi je rekao da je Tadić posetio kopnenu zonu bezbednosti, ali da nikada nije obišao Medveđu, Bujanovac i Preševo.

Čović tvrdi da još ne znaju koga će od predsedničkih kandidata podržati, iako je nosilac njihove liste Zukorlićev rođak, a Tolimirović decidno tvrdi da NOPO neće podržati nikoga.

"Nemamo svog kandidata i nećemo podržati nijednog, a odgovor leži u samom imenu naše liste. Nemamo prirodne saveznike, nakon izbora možemo prihvatiti svakog ko bude spreman da sprovodi ciljeve naše partije", rekao je Tolimirović.

Čović i Riza su se složili da će njihove liste nakon izbora podržati onu opciju koja bude sposobna da rešava probleme manjina.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Halimi: Podrška onima sa planom

Izvor: B92, 30.Apr.2012

Beograd -- Nosilac liste Kolicije Albanaca Preševske doline Riza Halimi kaže da će nakon izbora podržati one opcije koji joj daju ponudu za rešavanje problema manjina..."Ne vidim bitnu razliku između dva glavna politička centra u Srbiji kada su u pitanje manjine i za nas važno pitanje prema Kosovu",...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.