Bez Jovanke na raspravi

Izvor: RTS, 23.Dec.2011, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez Jovanke na raspravi

Na ostavinskoj raspravi o imovini Josipa Broza, predstavljen je spisak njegove imovine na 379 strana. Na raspravu su došli Brozovi unuci Joško i Zlatica, a nisu došli supruga Jovanka, sin Miša i unuci Svetlana i Edvard.

Spisak imovine Josipa Broza Tita nalazi se na 379 strana i on je prvi put predstavljen na ostavinskoj raspravi o imovini bivšeg jugoslovenskog predsednika u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Na ročište nije došla Jovanka Broz.

Sledeće ročište >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zakazano je za 17. februar, a advokati naslednika tražili su da im se do tada omogući uvid u spiskove poklona iz Muzeja istorije Jugoslavije, kao i u registre fotografija, garderobe, knjiga i nakita.

Jovanka Broz je do sada podnela nekoliko podnesaka sudu sa spiskom svoje lične imovine, među kojima se, osim mnoštva bisera i drugog nakita, nalaze skulpture, slike, vaze, tepisi, knjige.

Na listi se nalazi i pet automobila iz garaže Belog dvora i dva vozila iz garaže na Brionima ("rols-rojs", beli "kadilak", linkoln").

Ona tvrdi da je najveći broj stvari iz rezidencije u Užičkoj 15 bio njen i Titov, stečen u bračnoj zajednici, kao i da je nakit i poklone dobila na venčanju od kumova i prijatelja, a ne kao žena predsednika.

Za veći deo nakita tvrdi da ga je dobila od supruga, kao i da ga je sama kupovala.

Na spiskovima sa Titovom zaostavštinom, koja će se deliti, nalaze se nameštaj u duborezu, kolekcija poštanskih marki, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, zatim ukrasne igle sa brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, kao i posuđe od porcelana i keramike, zlatni opiljci, tabakere i vredni satovi.

Iza Tita je ostao i čuveni orden Suvorova, milionske vrednosti, koji imaju samo Staljin i Žukov. Tu je i kamen sa Meseca, poklon američkih astronauta.

Pored spiska Titove imovine, čije će fotokopiranje svakog od šest Brozovih naslednika, koštati 7.580 dinara ili 20 dinara po strani, potrebno je pribaviti spiskove sa popisom još niza pokretnosti. Sud će pokušati da pribavi 2.225 albuma Josipa Broza Tita, kao i registre sa fotografijama od 1948. do 1966. i od 1967. do 1979. godine.

Joška Broz: Nećemo novac

Na ročište u Prvi osnovni sud došli su Titovi unuci - Joško i Zlatica, a njegova supruga Jovanka, sin Miša, kao i unuci Svetlana i Edvard nisu došli.

Josip Broz Tito ima šestoro naslednika - sina Mišu i ženu Jovanku, kao i četvoro dece njegovog pokojnog sina Žarka (Joško, Zlatica, Svetlana i Edvard).

Edvard Broz koji se nalazi u Hrvatskoj nije došao u sud zato što je za njim raspisana poternica pre tri godine, pošto je u Beogradu osuđen na dve godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u pijanom stanju, u kojoj je nastradao jedan njegov prijatelj.

Titov unuk Joška Broz rekao je novinarima, nakon ročišta koje je trajalo 20 minuta, da među naslednicima nema nesuglasica i da svi žele da sačuvaju istorijsku uspomenu na Tita, a ne da traže ekonomsku korist zato što su advokati procenili da cela imovina ne vredi više od 20 do 30 hiljada evra.

"Važno nam je samo da sačuvamo istorijsku uspomenu na našeg dedu i da imamo nešto što je ostavio iza sebe, ostalo država neka čuva šta njoj sleduje", kazao je Joška i dodao da je dosta stvari koje su Titovo vlasništvo rasprodate, pokradene i izgubljene.

Joška Broz je kazao da sa svake izložbe u muzejima nestane neki predmet u vlasništvu njegovog dede i dodao da bi voleo da nasledi Titovu svečanu uniformu sa kopijama ordenja.

Brozovi naslednici nisu u kontaktu sa Jovankom Broz od Titove smrti, rekao je Joška Broz. Ostavinska rasprava između Titovih naslednika započela je, na zahtev njegovog pokojnog sina Žarka, 14. decembra 1983. godine.

Nekadašnji Četvrti opštinski sud doneo je rešenje o podeli imovine 1989. godine. Međutim, Brozova udovica je osporavala to rešenje, a Ustavni sud je 2000. godine proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Josipa Broza. Tada je otvoren novi proces, u kome je iznova trebalo utvrditi šta su lične stvari nekadašnjeg predsednika SFRJ.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Održano ročište o imovini Josipa Broza Tita

Izvor: NaDlanu.com, 23.Dec.2011

BEOGRAD, 23. decembra 2011. (Beta) - Ročište ostavinske rasprave o imovini Josipa Broza Tita održano je u petak u Prvom osnovnom sudu u Beogradu gde je na 379 strana predstavljen spisak imovine bivšeg jugoslovenskog predsednika... BEOGRAD, 23. decembra 2011. (Beta) - Ročište ostavinske rasprave...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.