Ako je mleko štetno i sir je

Izvor: Politika, 21.Feb.2013, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako je mleko štetno i sir je

Početkom aprila konačno ćemo dobiti referentnu laboratoriju za mleko

Iako u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da to nije povezano s problematičnim mlekom, deo Nacionalne referentne laboratorije za ispitivanje ove namirnice počeće da radi početkom aprila.

– Ta laboratorija bi ako zatreba mogla da se uključi u analizu ispravnosti mleka, ali to nije cilj njenog osnivanja, već da omogući da kvalitetnom analizom mleka proizvođači dobiju odgovarajuću subvenciju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Povezivanje trenutne situacije s tom laboratorijom čisto je politikantstvo, jer oni koji to sada pominju, treba da odgovore na pitanje zašto laboratorija nije proradila, a EU je u taj projekat od 2003. godine, do danas, uložila 15 miliona evra – rekao je za Tanjug Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, dodajući da za analizu bezbednosti mleka u zemlji postoje druge akreditovane laboratorije koje to uspešno rade.

– Pitanje je samo do kog nivoa idu analize akreditovanih laboratorija, to jest do koje decimale mogu precizno da izmere količinu aflatoksina, jer su potvrdile njegovo prisustvo. Zbog toga je 46 pozitivnih uzoraka poslato na ekspertsku analizu, u vrhovnu laboratoriju EU, u Holandiji – naveo je on.

Istovremeno, iz Ministarstva poljoprivrede su saopštili da su, pored kontrole sirovog mleka i vanredne kontrole stočne hrane, započeli i ponovnu kontrolu ispravnosti kukuruza u skladištima Direkcije za robne rezerve i da će sav ispravan kukuruz biti distribuiran proizvođačima mleka.

Treba navesti neka od najčešćih pitanja koja posle višednevnog pisanja o aferi u vezi sa mlekom u Srbiji postavljaju čitaoci redakciji „Politike”: Zbog čega postoje različite dozvoljene granice za aflatoksine u mleku? Koja je razlika između aflatoksina M1 i B1? Šta je sa sirom, jogurtom, pavlakom i mlečnim proizvodima, da li su bezbedni ili i njih zbog zagađenog mleka treba izbegavati. Šta je s mesom?

Goran Knežević, ministar poljoprivrede, na slično pitanje novinara „Politike” na nedavnoj vanrednoj konferenciji za novinare odgovorio je:

– Takva bojazan ne postoji. Redovno kontrolišemo meso i mlečne proizvode i nismo do sada naišli na takav slučaj.

Dr Dragoslava Radin, profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, objašnjava da, što se tiče mlečnih prerađevina, treba znati da aflatoksin koji je u mleku ne može termički da se uništi. „To znači da ako se od takvog mleka proizvodi sir naravno da će aflatoksina biti u njemu. Treba znati i da u mnogim zemljama imaju propisane količine aflatoksina za mleko, ali ne i za proizvode od mleka, a tako je i kod nas”, dodala je ona.

Prema izveštaju Pokrajinske službe za zaštitu potrošača DonjeSaksonijeprilikom kontrole mleka maksimalno se toleriše 0,002 mikrograma po kilogramu. U proteklih godinu i po dana napravljeno je oko 1.500 kontrola uzoraka mleka. Prema pisanju nemačke štampe, povišene vrednosti na tržištu imali su često italijanski tvrdi sirevi (pre svega parmezan), ali za njih, po pravilu, važi veća tolerancija, to jest dozvoljene vrednost aflatoksina M1.

Što se tiče razlike između aflatoksina B1 i M1, naša sagovornica objašnjava da aflatoksina M1 ima samo u mleku.

– On tu dospeva tako što krave jedu hranu u kojoj se nalazi aflatoksin B1, a on je tu jer je došlo do razvoja plesni koji sintetiše toksine. I kada životinja unese takvu hranu, onda se B1 u organizmu transformiše u M1. Važno je znati da se M1 može naći samo u mleku, čak i njegova oznaka potiče od engleski reči za mleko – milk – napomenula je ona.

Na pitanje da li ima bojazni da se onda neki od drugih toksina nađe u mesu životinja koje daju zaražena mleko, ona je odgovorila:

– To je druga priča u koju ne bih ulazila, ali činjenica je da će životinje, ukoliko prestanu da se hrane kontaminiranom hranom, veoma brzo očistiti organizam i za tri ili četiri dana imaćemo mleko koje nije kontaminirano. Predložene mere treba da dovedu do smirivanja situacije – kazala je ona.

I. Albunović - S. Despotović

objavljeno: 22.02.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Mleko štetno, a sir?

Izvor: OkRadio.rs, 22.Feb.2013, 10:09

Početkom aprila konačno ćemo dobiti referentnu laboratoriju za mleko. Iako u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da to nije povezano s problematičnim mlekom, deo Nacionalne referentne laboratorije za ispitivanje ove namirnice počeće da radi početkom aprila. – Ta laboratorija bi ako zatreba...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.