Gugl se izvinjava zato što je crnce tagovao kao gorile

Izvor: Svet, 02.Jul.2015, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gugl se izvinjava zato što je crnce tagovao kao gorile

Kompanija Gugl naišla je na žestoku kritiku javnosti kada je nova foto aplikacija obeležila fotografiju dvoje korisnika na veoma uvredljiv način. Programer Džeki Alsin primetio je, naime, 28. juna da aplikacija njega i njegovu devojku označava kao – gorile. On se kompaniji odmah obratio na Tviteru, zahtevajući objašnjenje za ogroman propust.
Ubrzo se oglasio vodeći programer Jonatan Zunger, izvinjavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << se za nanesenu uvredu rekavši da aplikacija automatski aranžira fotografije korisnika na osnovu objekata koji se na njima nalaze. Što više podataka aplikacija primi, to se više poboljšava opcija za tagovanje, učeći da prepozna sve finije detalje i vršeći sve temeljniju kategorizaciju.
Ali prepoznavanje različitih tonova kože pri različitom osvetljenju nije jedini problem sa kojim se suočava Gugl.
“Donedavno je aplikacija ljude svih rasa prepoznavala i tagovala kao pse”, izjavio je Zunger.
Kompanija je pokušala da unese ispravke u algoritam, ali je na kraju oznaku “gorila” uklonila u potpunosti, uz komentar da i dalje radi na rešenju problema.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Gugl se izvinjava zato što je crnce tagovao kao gorile

Izvor: Scandal.rs, 02.Jul.2015

Ubrzo se oglasio vodeći programer Jonatan Zunger, izvinjavajući se za nanesenu uvredu rekavši da aplikacija automatski aranžira fotografije korisnika na osnovu objekata koji se na njima nalaze. Što više podataka aplikacija primi, to se više poboljšava opcija za tagovanje, učeći da prepozna...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.