Znate li šta je Ajfel napravio na vrhu svog tornja?

Izvor: Vesti-online.com, 25.Apr.2015, 04:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znate li šta je Ajfel napravio na vrhu svog tornja?

Svi znaju za Ajfelov toranj, ali mnogi nemaju pojma da se na vrhu nalazi i apartman.

Stvarajući arhitektonsko čudo 1889. godine, inženjer građevine Gustav Ajfel odlučio je da sam sebi čestita izgradnjom finog apartmančića, visoko na trećem nivou tornja.

U potpunom kontrastu sa skeletonskom konstrukcijom tornja, apartman je uređen u "jednostavnom stilu kakav su preferirali naučnici".

Takvim ga je opisao Henri Girard u svojoj knjizi iz 1891. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << "La Tour Eiffel de Trois Cent Métres", opisujući drvene ormane, slike i koncertni klavir smešten u apartmanu.

Na visini od 300 metara, apartman je u ono doba delovao kao prilično dekadentno mesto s kojeg se pružao pogled na celi grad.

Verovatno je upravo to bila njegova prva uloga, pre nego što se koristio za meteorološka posmatranja u kojima se upotrebljavala oprema pronađena u susednoj sobici, piše "The Independent".

Ajfel je navodno bio preplavljen molbama bogataša i pariške elite da im iznajmi apartman, makar na jednu noć. Ali on je odbio sve molbe i ponude, jer je želeo da to ostane njegov privatni prostor za razmišljanje i mir.

Ipak, tu i tamo bi primio kakvog cenjenog gosta, a poznato je da je tako jednom prilikom ugostio i Tomasa Edisona koji mu je kao poklon doneo fonograf.

Apartman je inače zatvoren za javnost, iako se u njemu i danas nalazi većina prvobitnog nameštaja, kao i manekenske lutke Ajfela i Edisona.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.