CRVI, ROĐACI VANZEMALJACA!

Izvor: Kurir, 21.Feb.2012, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRVI, ROĐACI VANZEMALJACA!

Mnogočekinjasti crvi iz roda Polychaetes mogla bi da budu ključna za istraživanje živog sveta na drugim planetama jer žive na dnu okeana, u uslovima poput onih na Marsu!

LONDON - Kao da nisu sa ove planete!

Mnogočekinjasti crvi iz roda Polychaetes mogla bi da budu ključna za istraživanje živog sveta na drugim planetama jer žive na dnu okeana, u uslovima poput onih na Marsu!

Stvorenja dugačka svega dva-tri centimetra >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << obitavaju na dubinama većim od 1.000 metara ispod površine mora. Podnose veliki pritisak i do njih nikad nije dopro ni zračak svetlosti. Naseljavaju hidrotermalne otvore, pukotine na morskom dnu koje se nalaze uglavnom oko vulkana ili na obodima tektonskih ploča. Ti otvori ispuštaju vrelu vodu i mešavinu različitih hemikalija, koje utiču na izgled i karakteristike ovih crva. Slični hidrotermalni otvori postoje i na Marsu i Jupiterovom mesecu Evropa.

Oni zato smatraju da ovi crvi mogu da pomognu u istraživanju eventualnog živog sveta u svemiru. Toliko su evoluirali da mogu da izdrže najsurovije uslove za život na našoj planeti. Žive, opstaju i razmnožavaju se bez sunčeve svetlosti, odnosno procesa fotosinteze.

Njihov opstanak zavisi samo od bakterija i jednostavnih organizama iz te „hemijske supe“ sa dna mora. Mogu da podnesu i ekstremno niske, ali i veoma visoke temperature oko vulkanskih pukotina, gde toplota vode može dostići 375 stepeni. Ova neobična stvorenja čine ekosistem koji je čoveku bio potpuno nepoznat sve do pre 40 godina, kad su počela istraživanja morskih dubina.
Pogledaj vesti o: NLO

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Jeziva bića žive na dnu okeana (FOTO)

Izvor: S media, 21.Feb.2012

Fascinantne fotografije pokazuju kako su se ova bića razvila kako bi mogla da prežive visoki pritisak na dubinama ispod 1000 metara, pišu 24 sata.hr...Automobili koji liče na životinje (FOTO)..Veruje se i da će otkrića sa ovih dubina gde Sunčeva svetlost nikada ne dopire otkriti i nova saznanja...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.