Venecijanski pobednik stiže vozom

Izvor: Danas, 01.Jul.2015, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecijanski pobednik stiže vozom

Beograd - Više od 80 filmova biće prikazano na 22. Festivalu evropskog filma Palić, koji će biti održan od 18. do 24. jula u Subotici i na Paliću. Glavnu takmičarsku selekciju činiće 14 ostvarenja mladih nada i iskusnih autora, a manifestaciju otvara "The Here After" švedskog reditelja Magnusa fon Horna, najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare organizatori.

Zahvaljujući filmu "Sve će biti u redu" Palić će ove godine prvi put imati 3D projekciju na otvorenom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Pored Vima Vendersa, i veteran Nani Moreti imaće novi film ("Moja majka") na festivalu. Na Letnjoj pozornici biće prikazan i pobednik programa Izvestan pogled u Kanu - islandski film "Ovnovi", zatim ostvarenje iz Slovačke "Koze", kao i rumunska drama "Svet je moj", nagrađena u Torontu.

Prema rečima programskog direktora Miše Mogorovića, sa svetskih festivala stižu i: "Najnovije jevanđelje" (Kan), "Pionirski heroji", "45 godina" (Berlin), "Heil" (Karlove Vari), "Nasukan u kantonu" (Roterdam), "Magična devojka" (pobednik San Sebastijana). Svetsku premijeru na Paliću imaće estonski film "Rukli", koji je finansiran novcem dobijenim putem platformi namenjenim za "kraudfanding". U glavnom takmičarskom programu domaću kinematografiju predstavljaće "Panama" Pavla Vučkovića, koja je prikazana u selekciji Special Screening - Official Selection na Kanskom festivalu.

Kad je reč o srpskim filmovima, svetsku premijeru na Paliću imaće i ostvarenje Marka Novakovića "Bez stepenika", u kojem je svoju poslednju filmsku ulogu ostvario nedavno preminuli Vlastimir Đuza Stojiljković. Ovo ostvarenje biće deo takmičarskog programa Paralele i sudari, a među 11 filmova iz ove selekcije posebno zanimljivi su: "Sprat niže", čiji je scenarista Razvan Radulseku, rodonačelnik rumunskog novog talasa, "Aferim!", dobitnik Srebrnog medveda u Berlinu, prvi nagrađivani moldavski film "Divnog li sveta", estonski "U vihoru", "Fatamorgana" o rasizmu u Mađarskoj, ruski "Test" snimljen bez dijaloga...

Pored švedskog reditelja Roja Andersona, koji je ovogodišnji dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskom filmu (naš dobitnik je Želimir Žilnik), na Palić stiže i Klod Leluš, prošlogodišnji laureat, koji zbog bolesti nije mogao da prisustvuje festivalu lani.

- Nisam verovao da će Roj Anderson zaista doći na Palić jer znam da se on plaši da putuje avionom. Zato će provesti 30 sati u vozu, kako bi došao na festival, i ostaće samo dva dana. Nije želeo da dođemo u Budimpeštu po njega i da ga dovezemo kolima, već će sići na železničkoj stanici u Subotici - kazao je direktor festivala Radoslav Zelenović.

On je napomenuo da će većinu filmova iz programa predstaviti neko od članova ekipe, a među gostima biće i: Kristijan Žon, čelnik odseka za film Kanskog festivala, koji će predsedavati žiriju, švedski glumac Johanes Kunke, poznat po filmu "Turista", islandski kompozitor Johan Johanson, autor muzike za filmove "Rvanje s ludilom", "Zatvorenici", "Teorija svega", koji na Palić stiže sa svojom prvom režijom - "Kraj leta", kao i muzičar Mark Rider, koji je zaslužan za stvaranja berlinske elektronske scene, o čemu govori ostvarenje "B-film: Požudan i zdrav u Zapadnom Berlinu".

Na Festival evropskog filma stižu i španski reditelji - Ion de Sosa, Čema Garsija Ibara, Luis Lopez Karasko, Migel Janso i Velasko Broka, ovogodišnji dobitnici nagrade Underground Spirit za izuzetan rad na polju nezavisnog filma.

Manifestaciju će i ove godini činiti selekcije: Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Zemlja u fokusu - Novi slovački film, Eko dokumentarci, a ostvarenja će biti prikazivana na više lokacija u Subotici i u blizini jezera Palić. Festival će zapravo početi pet dana pre zvaničnog otvaranja, već 13. jula, programima Klasici na trgu i Omaž dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka" (Andersonu i Žilniku).
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.