Više od 80 filmova biće prikazano na 22. Festivalu evropskog filma Palić, koji će biti održan od 18. do 24. jula u Subotici i na Paliću. Glavnu takmičarsku selekciju činiće 14 ostvarenja mladih nada i iskusnih autora, a manifestaciju otvara „The Here After“ švedskog reditelja Magnusa fon Horna, najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare organizatori.

Zahvaljujući filmu „Sve će biti u redu“ Palić će ove godine prvi put imati 3D projekciju na otvorenom. Pored Vima Vendersa, i veteran Nani Moreti imaće novi film („Moja majka“) na festivalu. Na Letnjoj pozornici biće prikazan i pobednik programa Izvestan pogled u Kanu – islandski film „Ovnovi“, zatim ostvarenje iz Slovačke „Koze“, kao i rumunska drama „Svet je moj“, nagrađena u Torontu.

Prema rečima programskog direktora Miše Mogorovića, sa svetskih festivala stižu i: „Najnovije jevanđelje“ (Kan), „Pionirski heroji“, „45 godina“ (Berlin), „Heil“ (Karlove Vari), „Nasukan u kantonu“ (Roterdam), „Magična devojka“ (pobednik San Sebastijana). Svetsku premijeru na Paliću imaće estonski film „Rukli“, koji je finansiran novcem dobijenim putem platformi namenjenim za „kraudfanding“. U glavnom takmičarskom programu domaću kinematografiju predstavljaće „Panama“ Pavla Vučkovića, koja je prikazana u selekciji Special Screening – Official Selection na Kanskom festivalu.

Kad je reč o srpskim filmovima, svetsku premijeru na Paliću imaće i ostvarenje Marka Novakovića „Bez stepenika“, u kojem je svoju poslednju filmsku ulogu ostvario nedavno preminuli Vlastimir Đuza Stojiljković. Ovo ostvarenje biće deo takmičarskog programa Paralele i sudari, a među 11 filmova iz ove selekcije posebno zanimljivi su: „Sprat niže“, čiji je scenarista Razvan Radulseku, rodonačelnik rumunskog novog talasa, „Aferim!“, dobitnik Srebrnog medveda u Berlinu, prvi nagrađivani moldavski film „Divnog li sveta“, estonski „U vihoru“, „Fatamorgana“ o rasizmu u Mađarskoj, ruski „Test“ snimljen bez dijaloga…

Pored švedskog reditelja Roja Andersona, koji je ovogodišnji dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskom filmu (naš dobitnik je Želimir Žilnik), na Palić stiže i Klod Leluš, prošlogodišnji laureat, koji zbog bolesti nije mogao da prisustvuje festivalu lani.

– Nisam verovao da će Roj Anderson zaista doći na Palić jer znam da se on plaši da putuje avionom. Zato će provesti 30 sati u vozu, kako bi došao na festival, i ostaće samo dva dana. Nije želeo da dođemo u Budimpeštu po njega i da ga dovezemo kolima, već će sići na železničkoj stanici u Subotici – kazao je direktor festivala Radoslav Zelenović.

On je napomenuo da će većinu filmova iz programa predstaviti neko od članova ekipe, a među gostima biće i: Kristijan Žon, čelnik odseka za film Kanskog festivala, koji će predsedavati žiriju, švedski glumac Johanes Kunke, poznat po filmu „Turista“, islandski kompozitor Johan Johanson, autor muzike za filmove „Rvanje s ludilom“, „Zatvorenici“, „Teorija svega“, koji na Palić stiže sa svojom prvom režijom – „Kraj leta“, kao i muzičar Mark Rider, koji je zaslužan za stvaranja berlinske elektronske scene, o čemu govori ostvarenje „B-film: Požudan i zdrav u Zapadnom Berlinu“.

Na Festival evropskog filma stižu i španski reditelji – Ion de Sosa, Čema Garsija Ibara, Luis Lopez Karasko, Migel Janso i Velasko Broka, ovogodišnji dobitnici nagrade Underground Spirit za izuzetan rad na polju nezavisnog filma.

Manifestaciju će i ove godini činiti selekcije: Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Zemlja u fokusu – Novi slovački film, Eko dokumentarci, a ostvarenja će biti prikazivana na više lokacija u Subotici i u blizini jezera Palić. Festival će zapravo početi pet dana pre zvaničnog otvaranja, već 13. jula, programima Klasici na trgu i Omaž dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“ (Andersonu i Žilniku).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari