Traže da iz razreda izbace teško bolesnu drugaricu

Izvor: B92, 29.Feb.2016, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže da iz razreda izbace teško bolesnu drugaricu

Još jedan slučaj vršnjačke diskriminacije i psihičkog zlostavljanja potresao je Srbiju.

Ovog puta, dve učenice osnovne škole u Subotici pokrenule su peticiju kako bi njihova drugarica iz razreda, koja boluje od teške, neizlečive bolesti, bila izbačena iz razreda.

"Molim te, nemoj sutra da dođeš u školu", tako je glasila poruka koju su učenice petog razreda napisale na papiru i dale je svojoj drugarici iz razreda.

Nedugo zatim otvorile su i grupu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na vajberu, u kojoj predlažu da pomenutu devojčicu izbace iz razreda, jer boluje od retke, neizlečive kožne bolesti, poznate kao deca leptiri. Zbog toga ima je smetala.

"Nisu više razgovarale s njom i stalno je provejavalo nezadovoljstvo što je ona u tom razredu", priča Đorđija Aksentijević, majka bolesne devojčice.

Sve je počelo, kaže majka devojčice, kada je odlučeno da odeljenje u koje ide njena ćerka neće menjati učionice tokom nastave, jer se ona teško kreće.

"Odmah nakon što su dobile informaciju da neće menjati učionice, odnosno da neće menjati kabinete i tamo slušati nastavu, grupa devojčica je odlučilo da bi trebalo da izvrše pritisak u tom pravcu, jer oni žele da se sele. Galu su oglasile krivcem za tako nešto", kaže Đorđija Aksentijević.

U školi tvrde da su reagovali i nakon prvog incidenta sa porukom, ali i nakon porketanja peticije na vajberu za izbacivanje bolesne devojčice iz razreda.

Kažu i da su organizovali radionice radi razvijanja empatije učenika.

"Želimo da postignemo atmosferu u kojoj će oni shvatiti svoje greške, biti sankcionisano, ali je mnogo važnije da vide da je to što su uradili pogrešno. Ako nastupi sankcija u kojoj neko smatra da je i dalje u pravu, onda mi ništa nismo postigli", kaže Nenad Mirkov, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić".

S druge strane, Galina majka kaže da najviše zabrinjava što je peticija za izbacivanje njene ćerke iz razreda pripremana baš u vreme dok se škola bavila tim problemom.

"Ne mislim ja da su deca u Subotici lošija ili da su lošija u Galinom razredu. Mislim da nije pravilno rađeno sa njima i možda je neka reakcija škola postojala, ali epilog pokazuje da je bila neadekvatna", smatra Galina mama.

Slučaj diskriminacije i psihičkog zlostavljanja u subotičkoj osnovnoj školi nije usamljen u Srbiji.

Ono što zabrinjava jeste činjenica da je među osnovcima postala uobičajena praksa da prave grupe na društvenim mrežama, u kojima izopštavaju i diskriminišu učenike iz razreda.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija: Traže da iz razreda izbace teško bolesnu drugaricu

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Mar.2016, 00:14

SUBOTICA - Još jedan slučaj vršnjačke diskriminacije i psihičkog zlostavljanja potresao je Srbiju...Ovog puta, dvije učenice osnovne škole u Subotici pokrenule su peticiju kako bi njihova drugarica iz razreda, koja boluje od teške, neizlječive bolesti, bila izbačena iz razreda..."Molim te,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.