Izvor: Nezavisne Novine, 01.Mar.2016, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: Traže da iz razreda izbace teško bolesnu drugaricu

SUBOTICA - Još jedan slučaj vršnjačke diskriminacije i psihičkog zlostavljanja potresao je Srbiju.

Ovog puta, dvije učenice osnovne škole u Subotici pokrenule su peticiju kako bi njihova drugarica iz razreda, koja boluje od teške, neizlječive bolesti, bila izbačena iz razreda.

"Molim te, nemoj sutra da dođeš u školu", tako je glasila poruka koju su učenice petog razreda napisale na papiru i dale je svojoj drugarici iz razreda.

Nedugo zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << otvorile su i grupu na Vajberu, u kojoj predlažu da pomenutu djevojčicu izbace iz razreda, jer boluje od rijetke, neizlječive kožne bolesti. Oboljeli od ove bolesti poznati su kao djeca leptiri. Zbog toga im je smetala.

"Nisu više razgovarale s njom i stalno je provejavalo nezadovoljstvo što je ona u tom razredu", priča Đorđija Aksentijević, majka bolesne djevojčice.

Sve je počelo, kaže majka djevojčice, kada je odlučeno da odjeljenje u koje ide njena kćerka neće tokom nastave ići iz jedne u drugu učionicu i kabinet, jer se ona teško kreće.

"Odmah nakon što su dobile informaciju da neće menjati učionice, odnosno da neće menjati kabinete i tamo slušati nastavu, grupa devojčica je odlučila da bi trebalo da izvrše pritisak u tom pravcu, jer oni žele da se sele. Galu su proglasile krivcem za tako nešto", kaže Đorđija Aksentijević.

U školi tvrde da su reagovali i nakon prvog incidenta sa porukom, ali i nakon pokretanja peticije na Vajberu za izbacivanje bolesne djevojčice iz razreda.

Kažu i da su organizovali radionice radi razvijanja empatije učenika.

"Želimo da postignemo atmosferu u kojoj će oni shvatiti svoje greške, biti sankcionisani, ali je mnogo važnije da vide da je to što su uradili pogrešno. Ako nastupi sankcija u kojoj neko smatra da je i dalje u pravu, onda mi ništa nismo postigli", kaže Nenad Mirkov, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić".

S druge strane, Galina majka kaže da najviše zabrinjava to što je peticija za izbacivanje njene kćerke iz razreda pripremana baš u vrijeme dok se škola bavila tim problemom.

"Ne mislim ja da su deca u Subotici lošija ili da su lošija u Galinom razredu. Mislim da nije pravilno rađeno sa njima i možda je neka reakcija škola postojala, ali epilog pokazuje da je bila neadekvatna", smatra Galina mama.

Slučaj diskriminacije i psihičkog zlostavljanja u subotičkoj osnovnoj školi nije usamljen u Srbiji.

Ono što zabrinjava jeste činjenica da je među osnovcima postala uobičajena praksa da na društvenim mrežama prave grupe u kojima izopštavaju i diskriminišu učenike iz razreda.

(NN, b92)
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.