Izvor: Politika, 01.Mar.2015, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud pleni imovinu „severaša”

Bivši radnici subotičkog preduzeća koji su izgubili spor za nadoknadu umanjenih zarada ne mogu da plate sudske troškove

Subotica – Živko Strajin živi u skromnoj kuću koju je sam podigao dok je bio zaposlen u subotičkom preduzeću „Sever”, nameštenoj pokućstvom kupljenim u nekim boljim vremenima. Sada je to kompletno pokućstvo: televizor marke „tomson”, procenjen na 9.000 dinara, veš-mašina >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „beko” (16.000), dvosed, dva plakara, oba po 9.000, ali i aparat za varenje vredan 17.000, kao i mešalica za beton (10.000), stavljeno na spisak sudskog izvršitelja. Sve osim stola za ručavanje i kreveta na kom spava.

– Rekli su mi da to ne smeju da popišu, a sve ostalo ide na dražbenu prodaju, gde će se davati za 60 odsto cene – kaže nam Živko dok sedi za svojim stolom.

Živko Strajin nije isplatio sudsku taksu od 65.000 dinara, kao i troškove advokata „Severa” od 11.000 nakon što je izgubio spor koji je vodio sa svojom bivšom firmom. U istoj situaciji je i 460 bivših radnika koji nisu uspeli da na sudu ostvare ono što su smatrali da im pripada.

– Kada im dođe sudski izvršitelj i popiše imovinu, ljudi uglavnom plate. Međutim, ja nemam od čega, ne radim, invalid sam, živimo od ženine plate od 22.000 dinara – objašnjava Živko.

Zbog Živkove teške situacije udruženje građana „Solidarnost”, u vreme kada je trebalo da dođe sudski izvršitelj, organizovalo je pres-konferenciju na ulici pred njegovom kućom. Sudski izvršitelj, verovatno zbog medija, nije došao, ali Strajinova obaveza ostaje. Narednog dana „Solidarnost” će na isti način braniti i Jovanku Kovač, takođe bivšu radnicu „Severa”, kojoj plene pokućstvo zbog neplaćene sudske takse za izgubljen spor sa svojom nekadašnjom firmom.

Između dve i tri hiljade bivših radnika „Severa” tužilo je nekadašnjeg giganta u elektroindustriji, jer im je u periodu od 1997. do 2002. godine zbog problema u proizvodnji zarada bila umanjena 20 odsto. Radnicima je tada rečeno da će im ovo umanjenje biti nadoknađeno iz privatizacije. Međutim, ta obaveza nije preneta na kupca i radnici su pojedinačnim tužbama pokušali da ostvare svoje pravo. Živko Strajin računa da mu je „Sever” ostao dužan oko 300.000 dinara.

Udruženje građana „Solidarnost” već godinama tvrdi da se sud, i osnovni i apelacioni, ogrešio o „severaše”, zbog stava da je privatizacija nekadašnjeg giganta završena 2005. godine, kada je ATB potpisao ugovor o kupovini firme, umesto 2010. godine, kada je isplaćena i poslednja rata. Zbog toga je više od polovine žalbi odbijeno kao neblagovremeno.

„Solidarnost” se poziva na izjavu Miodraga Đorđevića, nekadašnjeg direktora Agencije za privatizaciju, koji je rekao da je privatizacija završena kada kupac otplati sve rate i sprovede socijalni program. Vanja Dragojlović, predsednik UG „Solidarnost”, kaže da to nije poštovano u slučaju „Severa”. Ovakvim sudskim presudama, kaže, izašlo se u susret novom kupcu, koga bi opteretila isplata zaostalih zarada.

Dragojlović smatra i da su bivši radnici oštećeni kada su prihvatili vansudsko poravnanje kojim su dobili manji iznos od onog koji im je pripadao, ali i da je država oštećena. Umesto zaostalih zarada, isplate su urađene kao nadoknada štete, pa obavezni deo nije uplaćen u penzioni i zdravstveni fond.

Žalba Ustavnom sudu

Zbog brojnih nepravilnosti, još pre dve i po godine „Solidarnost” je podnela žalbu Ustavnom sudu Srbije, ali odgovora još nema. Pre nekoliko dana ovo druženje je uputilo i otvoreno pismo ministrima pravde i policije Nikoli Selakoviću i Nebojši Stefanoviću, u kojima traži da se ispitaju privatizacije mnogim subotičkim preduzećima.

Aleksandra Isakov

objavljeno: 01.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.