Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2012, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja pograničnih službi Srbije i Mađarske

SUBOTICA -

Predstavnici srpskih i mađarskih pograničnih organa bezbednosti za ilegalne migracije i trafiking danas su u Subotici razmenili informacije, razmatrali i analizirali kontrolu državnih granica.

Tema Regionalne konferencije Uprava graničnih policija Srbije i Mađarske bile su ilegalne migracije na "Balkanskoj ruti", a organizovala je ambasada Francuske u Hrvatskoj, koja je posrednik u saradnji policija Zapadnog Balkana.

Ataše za bezbednost i regionalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saradnju pri francuskoj ambasadi u Zagrebu, Mišel Felke predstavio je i analizirao aktuelnu situaciju i konkretne migracijske puteve.

"Francuska i Srbija imaju odlične odnose, a isto tako sarađuju i policije naše dve zemlje. Francuska želi da pomogne i Srbiji i Mađarskoj da reše problem ilegalnih migracija, a najbolje mesto za takav dogovor upravo je državna granica. To je razlog što seminar nismo organizovali ni u Beogradu ni u Budimpešti već upravo ovde, u Subotici", objasnio je Mišel Felke.

Na seminaru mapirana je Balkanska ruta kojom se kreću ilegalni migranti sa ciljem da se uspostavi efikasan sistem kontrole i suzbijanja ilegalnih prelazaka državnih granica.

Namera je da se uspostave zajednički kontrolni centri granične policije koji će omogućiti bolju razmenu informacija i međusobnu podršku u opremi i tehničkim sredstvima, rečeno je na skupu.

"Ima 12 graničnih kontrolnih centara između Francuske, Nemačke, Španije, Italije i Belgije. Mi želimo da podelimo iskustva koja smo stekli po pitanju ilegalnih migracija te da pomognemo Srbiji i Mađarskoj da nam se u tome pridruže", istakao je Mišel Felke.

Projekat regionalne saradnje na polju ilegalnih migracija i trafikinga, koji se odvija u nekoliko etapa, okuplja stručnjake i odgovorna lica iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Cilj je da se spreče ilegalni prelasci i trafiking, kao i lociranje potencijalne rute kojima se ilegalni migranti kreću, kako bi se zatim i uspostavio efikasan sistem kontrole i suzbijanja ilegalnog prelaženja granice i trafikinga u regionu.

Na sastancima se dogovaraju i podnose zahtevi koji se upućuju Francuskoj i EU, koji se tiču pomoći u uspostavljanju zajedničkih centara, graničnih patrola, dodatne obuke, ili tehničke opreme i sredstava.

Sastanak u Subotici jedan je u nizu bilateralnih sastanaka pograničnih policajaca i stručnjaka, kako je i predviđeno projektom tokom kojih po dve susedne pogranične zemlje razmatraju problem vezan za granicu koju dele.

Prema agendi o saradnji regionalnih pograničnih policija uskoro bi u Sarajevu trebalo da bude organizovan zajednički skup.

Sve susrete i skupove organizuje i koordiniraju francuske ambasade u regionu, asistirajući regionalnom koordinatoru.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.