Bakterije u flaši, ali ne škode zdravlju

Izvor: Blic, 05.Avg.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bakterije u flaši, ali ne škode zdravlju

BANJALUKA - Analize Instituta za zaštitu zdravlja RS pokazale su mikrobiološku i hemijsku neispravost 11 uzoraka flaširane vode domaćih i proizvođača iz regiona. Međutim, ni u jednom slučaju nisu otkrivene materije štetne po zdravlje ljudi, potvrdio je juče glavni zdravstveno-sanitarni inspektor RS Desimir Miljić.

Tokom juna i jula inspektori su uzeli 17 uzoraka flaširane vode, a ispravni su bili uzorci voda „Studenac", „Zala", „Unique", „Rosa", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Vivia" i „Vrnjci", dok je neispravan bio jedan uzorak vode „Unique", „Akva Una", tri uzorka „Voda Vode", „Olimpije", „Akva Monta", dva uzorka „Akva Vive", „Radenske" i vode „Vrnjci".

- Sve to govori da se serije vode razlikuju i da flaširane vode nisu uvek iste. Ne možemo da ostanemo na jednom nalazu, već moramo da nastavimo redovno uzorkovanje voda iz uvoza i ispitivanje vode koja se puni u RS i FBiH - rekao je Miljić, istićući da je reč o prvim analizama koje su u većini slučajeva pokazale mikrobilošku neispravnost, a hemijske analize nisu završene.

- Nisu pronađene bakterije koje mogu da izazovu teže posledice po zdravlje, ali Zakon o flaširanim vodama ne dozvoljava da one budu u vodi - istakao je Miljić.

Inspekcija je privremeno obustavila prodaju neispravne vode iz ovih serija dok se ne dobiju rezultati superanalize. Ako se potvrdi neispravnost, voda će biti uništena.

Zakonom je regulisano da proizvođač vode ima pravo na superanalizu i njen rezultat je merodavan, a rezultati bi trebalo da budu obelodanjeni naredne sedmice. Svestan da je objavljivanje vesti na osnovu nezavršenih analiza veliki problem za proizvođače, Miljić kaže da su do medija „došle te informacije i inspekcija samo objašnjava o čemu je reč".

Miljić nije želeo da spekuliše da li je aferu vode prouzrokovala velika konkurencija na tržištu, ali je rekao da je to „teoretski moguće".

Ispitivanje ispravnosti flaširane vode uradio je Institut za zaštitu zdravlja RS, a neke analize i regionalni zavodi, međutim, u inspekciji juče nisu imali njihove izveštaje. Kazne za prodavce koji vodu iz neispravnih serija ne povuku iz prodaje do objavljivanja rezultata superanalize su oko 2.000 maraka.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

RS:Povučena Voda voda od pola litra

Izvor: B92, 06.Avg.2008, 13:37

Banjaluka -- Sa tržišta Republike Srpske povučena je prirodna izvorska voda proizvođača "Voda voda" iz Gornje Toplice...Voda voda čeka super analizu..Voda je povučena, jer sadrži bakteriju, koja nije opasna po zdravlje ljudi, ali menja fizičko svojstvo same vode, izjavio je Zdravstveno-sanitarni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.