RS:Povučena Voda voda od pola litra

Izvor: B92, 06.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS:Povučena Voda voda od pola litra

Banjaluka -- Sa tržišta Republike Srpske povučena je prirodna izvorska voda proizvođača "Voda voda" iz Gornje Toplice.

Voda voda čeka super analizu

Voda je povučena, jer sadrži bakteriju, koja nije opasna po zdravlje ljudi, ali menja fizičko svojstvo same vode, izjavio je Zdravstveno-sanitarni inspektor RS Desimir Miljić.

On je rekao da je iz prodaje povučena "Voda voda" u plastičnim bocama od pola litra i da će ta odluka važiti dok se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne uradi nova super analiza.

Prema njegovim rečima, neispravnost vode utvrdio Institut za zaštitu zdravlja RS, koji je, na zahtev Republičke uprave za inspekcijske poslove, ponovo izvršio analizu kako bi se utvrdila njena bakteriološka ispravnost.

Miljić podseća da je nedavno beogradski zavod za javno zdravlje pobio nalaze Poljoprivrednog institute iz Bijeljine o neispravnosti te vode, te da je zbog sigurnosti na terenu u Banjaluci i Prijedoru ponovo dat uzorak te vode na ispitivanje.

"Ponovnom analizom utvrđeno je prisustvo bakterije "pseudomonas aeroginozi", koja nije štetna po zdravlje ljudi, ali se zakonski ne sme nalaziti, jer menja fizičko svojstvo vode i utiče na njen miris", rekao je Miljić.

Prema njegovim rečima, naredba o povlačenju te vode sa tržišta RS će trajati sve dok se ne obavi super analiza.

"Ukoliko ona potvrdi nalaze Instituta za zaštitu zdravlja RS, sve uvezene količine vode biće uništene", rekao je Miljić i dodao da su poslednjih dana pojačali kontrolu uvezenih voda na tržište RS.

Miljić kaže da su nalazi Republičkog instituta za zaštitu zdravlja dostavljeni i proizvođaču.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.