Zakon o ništavosti je ustavan

Izvor: B92, 22.Okt.2011, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zakon o ništavosti je ustavan"

Zagreb -- Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je da je Zakon o ništavosti srpskih optužnica u skladu sa Ustavom i izrazila nadu da će to potvrditi i Ustavni sud.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara o najavi predsednika Republike Ive Josipovića da će Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti uputiti juče usvojeni Zakon o ništavosti srpskih optužnica za koji je rekao da je izuzetno štetan.

"Predsednik Republike Hrvatske smatra da je ovo loš zakon, a nije nijednom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rečju ništa rekao o zakonu Republike Srbije iz 2003. s dopunama iz 2010. na koji se odnosi (hrvatski) zakon (o ništavosti) koji je upravo juče donet. Ja verujem da će Ustavni sud proglasiti ovaj zakon ustavnim jer on to zaista jeste", ocenila je premijerka.

Sabor Hrvatske je u petak, iz trećeg pokušaj, glasovima poslanika vladajuće koalicije doneo Zakon o ništavosti srpskih optužnica i uz to Deklaraciju o nekim pitanjima saradnje pravosudnih tela Hrvatske i Srbije.

Predsednica Nacionalnog odbora za praćenje hrvatskih pristupnih pregovora s EU Vesna Pusić iz opozicione Hrvatske narodne stranke, ocenila je da taj zakon treba hitno poništiti da bi se izbegla ozbiljna nacionalna kriza.

Predlog zakona ranije su kritikovali i Brisel, kao i glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić.

Vlada Hrvatske inicirala je donošenja zakona o ništavosti optužnica JNA i SFRJ zbog poslednjih optužnica protiv 44 državljanina Hrvatske, uključujući i nekoliko ratnih rukovodilaca, za ratne zločine i genocid na području Vukovara 1991. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosor demantuje Josipovića: Zakon ustavan

Izvor: Mondo, 22.Okt.2011

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je da je Zakon o ništavosti srpskih optužnica u skladu sa Ustavom i izrazila uverenje da će to potvrditi i Ustavni sud.

Nastavak na Mondo...

Kosor: Zakon ustavan

Izvor: RTS, 22.Okt.2011

Oprečni stavovi predsednika i premijerke Hrvatske o Zakonu o ništavnosti pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije. Ivo Josipović smatra da je zakon štetan i neustavan, a Jadranka Kosor kaže da je zakon u skladu sa međunarodnim pravom i hrvatskim ustavom...Predsednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor rekla...

Nastavak na RTS...

Kosorovoj zakon dobar

Izvor: Press, 22.Okt.2011

Hrvatska vlada smatra da nema nikakvih razloga za preispitivanje ustavnosti Zakona o ništavnosti pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije, jer je taj zakon u skladu s međunarodnim pravom i hrvatskim ustavom, koji kao jednu od vrednosti određuje odbranu suvereniteta i vladavinu prava - izjavila je juče hrvatska...

Nastavak na Press...

JOSIPOVIĆ I KOSOROVA ZARATILI ZBOG SRBA!

Izvor: Kurir, 23.Okt.2011, 08:13

ZAGREB - Glas razuma!..Hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je kao veoma štetnu odluku Hrvatskog sabora da izglasa zakon kojim se poništavaju sva pravna akta pravosudnih tela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije. On je juče najavio i da će pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom Hrvatske...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.