Izvor: Politika, 21.Dec.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAMTIĆU U 2014: Jugoslav Pantelić

TV voditelj i umetnički direktor Festa

Urednik filmskog i serijskog programa Televizije Studio B Jugoslav Pantelić imenovan je u julu za umetničkog direktora Festa. Novinarsku karijeru počeo je na radiju Studio B, a na ovoj TV je od osnivanja. Vodio je emisiju „Videodrom” i bio autor i voditelj emisija o filmu: „Sinema klub”, „Na prvi pogled” i „Popkorn”. Dugogodišnji je filmski kritičar, a vodio je i gledane emisije „Beograde, dobar dan” i „Jelen top >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 10”. Evo po čemu će Pantelić pamtiti 2014. godinu

DOGAĐAJ GODINE

Pokret za okupaciju bioskopa koji je oživeo prestonički bioskop „Zvezda”. Grupa mladih, među kojima su brojni filmski stvaraoci, time je učinila mnogo više od stavljanja bioskopa u pogon.

PROMAŠAJ GODINE

Nastavak gotovo potpune komercijalizacije i tabloidizacije. Da nisam optimista, rekao bih... globalno sve vidljiviji gubitak razlike između realnosti i fikcije, doskoro poznate samo jednom filmskom žanru. Ne mislim na komediju.

DOMAĆA LIČNOST GODINE

Glumac Nikola Rakočević, ovogodišnji berlinski „Shooting Star”. Talenat i posvećenost poslu ovog glumca, daju razlog za optimistički pogled na srpsko glumište nove generacije.

STRANA LIČNOST GODINE

Ovo je bila godina umetnice Šarlote Gejnsbur. Započela ju je kroz nastavak saradnje sa Larsom fon Trirom, a nastavila sa Asijom Arđento, Benoa Žakoom, Vimom Vendersom...

ROMAN GODINE

Pohvalio bih objavljivanje romana „Cena soli” Patriše Hajsmit na srpskom jeziku. Ovo je (još) jedan korak u prevazilaženju ovdašnje višedecenijske izdavačke nepravde prema dobroj spisateljici.

PESMA GODINE

Grupa „Artan Lili” i njihove čak tri pesme: „Najbolje što znam”, „Srce” i „Ispod kože”. Jer su najbolji novi bend u Srbiji.

KONCERT GODINE

Julski koncert grupe „Suede”, na koji smo čekali 20 godina.

FILM GODINE

Ovo je bila odlična godina za film. Među najboljima su: „Pleme”, „Ida”, „Čovek ptica”, „Beli bog”, „Whiplash”, „Levijatan”, „Turista”, „71”... Ukoliko bih morao da se odlučim za jedan, bio bi to film „Pleme” ukrajinskog reditelja Miroslava Slabošpitskog.

POZORIŠNA PREDSTAVA GODINE

Nisam bio redovan u pozorištu ove godine, ali dopala mi se predstava Dina Mustafića „Mali mi je ovaj grob”, koju potpisuje Biljana Srbljanović. Odličan glumački ansambl i uloga žrtve koju je dramska spisateljica namenila glavnom junaku drame, presudni su za ovaj izbor.

ŠTA ĆE OBELEŽITI 2015?

Sasvim sigurno 43. Fest!

-----------------------------------------

UČETVUJTE U NAŠOJ ANKETI O 2014. GODINI

Šta su po vama bili:

·događaj godine,

·promašaj godine,

·domaća ličnost godine,

·strana ličnost godine

·knjiga godine,

·film godine

·šta će obeležiti 2015

Vaše utiske i favorite u navedenim kategorijama, uz obrazloženje zašto, pošaljite i-mejlom na adresu spektar@politika.rs ili pismom na adresu: „Politika” (za Spektar), Makedonska 29, Beograd.

U ovom izboru možete da učestvujete i na našoj fejsbuk stranici: facebook.com/PolitikaOnline

Pišite...

objavljeno: 22.12.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.