Lekovi ponekad mogu da istope miom

Izvor: Mondo, 27.Maj.2017, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekovi ponekad mogu da "istope" miom

Ukoliko pacijentkinja dobro reaguje na šestomesesčnu terapiju i miom se smanji, može se izbeći hirurški zahvat.

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

Miomi materice donedavno su lečeni uglavnom hirurškim putem, što je u velikom broju slučajeva podrazumevalo i odstranjivanje materice, i najviše pogađalo žene koje nisu rađale. Nova era u lečenju bolesti koja pogađa milione žena širom sveta započela je 2012. godine kada je prvi lek za preoperativno lečenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << mioma dobio evropsku dozvolu za promet. Od prošle godine on se primenjuje i u Srbiji, pišu "Novosti".

Profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, u intervjuu za "Večernje novosti" kaže da bi prema aktuelnim stručnim preporukama medikametoznu terapiju obavezno trebalo preporučiti svakoj ženi koja ima miom veći od tri centimetra ili veći i anemiju. Preporuka je i da se svakako razmotri ova terapija i kod ostalih žena sa miomima materice.

"Dugoročna primena leka pruža mogućnost ženama da izbegnu operaciju. Najveću korist imaju žene u reproduktivnom periodu koje nisu završile sa rađanjem ili žele da sačuvaju matericu. Takođe, ova terapija može biti adekvatan izbor i za žene u perimenopauzi, imajući u vidu da se lek može primenjivati i dugoročno, dok žena ne uđe u menopauzu, kada će fiziološki doći do regresije simptoma, čime se potencijalno može izbeći operacija", kaže dr Stefanović za "Novosti".

Zašto nastaju miomi?

"To su najčešći dobroćudni tumori glatkih mišića materice i javljaju se kod žena u prvenstveno reproduktvinom periodu. U većini slučajeva ne daju nikakve simptome. Kod određenog broja žena koje imaju izražene simptome (20 do 50 odsto), javlja se osećaj pritiska na bešiku ili debelo crevo, bol u donjem delu leđa, trbuha, nelagodnost prilikom seksualnog odnosa, nepravilna i obilna krvarenja iz materice čija je posledica anemija koju je obično teško lečiti", kaže dr Stefanović.

Kako se dijagnostikuju?

"Najčešće se dijagnostikuju slučajno, tokom rutinskog ginekološkog i ultrazvučnog pregleda. Samo lečenje mioma zavisi od simptoma, starosti žene, broja porođaja, lokalizacije tumora, opšteg zdravlja. U prošlosti je bilo najčešće operativno."

Šta je najbolje za žene sa miomima koje imaju problema da zatrudne?

"Miomi, u zavisnosti od veličine i lokalizacije mogu uzrokovati neplodnost ili komplikacije tokom trudnoće. Nakon petogorišnjeg kliničkog iskustva, dostupni podaci nam ukazuju da posebno ova grupa pacijentkinja može da ima značajnu korist od medikametozne terapije. Ukoliko pacijentkinje nakon šestomesečne terapije dobro odgovore i miom se smanji, može se izbeći hirurški zahvat i pristupiti prirodnom začeću ili biomedicinski potpomognutoj oplodnji", objašnjava dr Stefanović.

Kad je Papa-test "sumnjiv"Ne izbegavajte odlazak kod ginekologa------------------------------------------------------------------------------MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.