6 odličnih razloga da ne ljuštite jabuku

Izvor: Story, 31.Avg.2015, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

6 odličnih razloga da ne ljuštite jabuku

Kora jabuke sadrži dosta vlakana, vitamina, štiti od raka, ali to nije sve...

U kori jabuke se nalazi mnogo korisnih sastojaka, pa zbog toga ovo zdravo voće nije potrebno ljuštiti pre jela, piše Stvar ukusa.

1. Kora poseduje dosta vlakana.

Cela jabuka u proseku sadrži 4,4 gram vlakana, dok bez kore ta vrednost se smanjuje na 2,1 gram.

2. U kori se nalazi većina vitamina.

Cela jabuka sadrži 8,4 miligrama vitamina >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Kada bismo odstranili koru, te vrednosti bi pale na 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A.

5 razloga zašto je znojenje dobro

3. Jabuke štite, ali ako ih jedete sa korom.

Jedinjenje koje je odgovorno za olakšanje disanja pri konzumaciji jabuka je kvercetin, i kao što već pogađate ono se nalazi uglavnom u kori. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno, imaju zdravija pluća zahvaljujući efektima ovog jedinjenja.

4. Kvercetin je dobar i za pamćenje.

Prema istraživanjima iz 2004. godine, ovaj antioksidant ima veliku ulogu u borbi protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se vezuje za Alchajmerovu bolest i druge degenerativna oboljenja.

Za samo 90 sekundi: Jutarnji trik nakon kog ćete pucati od energije!

5. Kora jabuke deluje preventivno na kancer.

Studija sprovedena 2007. godine na Univerzitetu Kornel otkrila je da jedinjenja koji se zajednički nazivaju triterpenoid, i nalaze se u kori jabuke, imaju moć je da inhibiraju ili ubijaju ćelije raka u laboratorijskim kulturama. Ova jedinjenja posebno su dobra kod raka jetre, debelog creva i raka dojke.

6. Uspešan borac protiv gojaznosti.

Kora jabuke takođe sadrži i ursoličnu kiselinu koja predstavlja važno jedinjenje u borbi protiv gojaznosti. Ona pospešuju povećanje mišića, ali isagoreva kalorije, smanjuje rizik od gojaznosti.

Nastavak na Story...






Povezane vesti

DA BUDETE ZDRAVI: 6 odličnih razloga da ne ljuštite jabuku!

Izvor: Kurir, 01.Sep.2015, 09:21

Kora jabuke sadrži dosta vlakana, vitamina, štiti od raka, ali to nije sve..Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa..U kori jabuke se nalazi mnogo korisnih sastojaka, pa zbog toga ovo zdravo voće nije potrebno ljuštiti pre jela...Kora poseduje dosta vlakana..Cela jabuka u proseku sadrži 4,4 gram...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.