Prokuplje: Radnici FOM-a obustavili proizvodnju, plate kasne šest meseci

Izvor: Blic, 06.Maj.2015, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prokuplje: Radnici FOM-a obustavili proizvodnju, plate kasne šest meseci

Pedesetak radnika Fabrike obojenih metala u Prokuplju obustavilo je proizvodnju uz tvrdnju da se neće vraćati u proizvodne hale dok god im vlasnik i direktor Dragan Živković ne uplati zaostale plate koje kasne šest meseci.

Kaži i da im nisu uplaćeni doprinosi za poslednje tri godine i zdravstveno i socijalno osiguranje koje nije uplaćeno za 18 meseci.

Radnici tvrde da su ostavljeni na cedilu, a prethodni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokušaji dogovora sa rukovodstvom fabrike su propali, jer poslodavac nije želeo da napravi nijedan kompromis kako bi podstakao radnike da nastave proizvodnju.

- Umesto dogovora, počele su pretnje i ucene. Petnaest naših kolega je dobilo upozorenje pred otkaz, dok su ostali dobili rešenja o odmoru na deset dana. Niko od radnika ni posle ovog roka neće odustati dok god nam se ne ispuni bar deo zahteva odnosno ne uplati jedna ili dve plate, kao i doprinosi i zdravstveno osiguranje - tvrde radnici koji su obustavili rad samoinicijativno i mimo sindikata.

Radnici tvrde i da posao obavljaju u nehumanim uslovima, bez zaštitnih sredstava za rad, sistematskih pregleda, kao i da zgrada u kojoj rade prokišnjava i da preti da se uruši na radnike i mašine.

Vlasnik i direktor fabrike Dragan Živković potvrđuje da postoje neizmirene obaveze prema radnicima, ali u mnogo manjem iznosu. On kaže da su svi radnici po zakonu dobili radnu obavezu, ali su odbili da rade.

- Zbog nepoštovanja radne obaveze dobili su upozorenje. Ukoliko i dalje nastave da ignorišu radnu obavezu i ne vrate se na posao - sledi im otkaz po zakonu o radu – tvrdi Živković i naglašava da ovo nije prvi put da radnici FOM-a obustavljaju proizvodnju.

On kaže da je gubitak FOM-a oko milliona evra i da pre nego što radnici prime platu, moraju nešto i da zarade.

Nekada jedna od vodećih fabrika u Prokuplju koja je zapošljavala više od 1. 000 radnika i imala godišnju proizvodnju od 15.000 tona mesinga i bakarne trake, trake za novac, legure novo srebro, olova, holšrafa, privatizovana je iz stečaja 2008. godine za 215 miliona dinara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.