Izvor: Magyar Szó, 27.Nov.2014, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sada odlaze muškarci

Selo Toba broji 550 meštana, a 85 posto njih su mađari. 40 posto kuća inače stoji prazno. Posla nema, pa mladi odlaze iz sela, a ovu pojavu je ubrzala činjenica da više od polovine žitelja sela ima i mađarsko državljanstvo. Kako smo čuli, za zada odlaze većinom muškarci, i to na rad u inostranstvo. Još se nije desilo da se cela porodica iseli, ali se neke porodice već spremaju baš na taj korak.

Predsednica saveta sela, Eržebet Lacko Farkas, nam je rekla da je od žitelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << sela svega njih 28 u stalnom radnom odnosu. Malo je gazdinstava koji nude barem sezonski posao, a od manjih gazdinstava se u današnje vreme teško može preživeti. Zbog svega toga je sve više porodica koje su prinuđene da traže socijalnu pomoć. Između 35 i 40 posto stanovnika sela su socijalni slučajevi. Među njima ima dosta njih koji su poslednjih godina prodali svoju zemlju jer nisu umeli osigurati život od malog imanja. Seoska škola ima dva mađarska i jedno srpsko odeljenje koje pohađa ukupno 24 đaka. Ove godine se u prvi razred upisalo samo dva deteta, a u zabavištu ih ima svega osam. Većina srednjoškolaca uči u nekoj od škola u Bačkoj. Uz doprinos lokalne samouprave i roditelja od 2.000 dinara mesečno, đaci se iz Nove Crnje i Tobe odvoze u neku od srednjih škola; autobus decu odvozi u nedelju, a u petak ih vraća u selo. Ukupno je 35 đaka kojima je prevoz osiguran na ovaj način.

Hvale vredna je činjenica da toliko studenata, koliko sada ima Toba, već davno nije bilo u selu; više ih je od 10. Nažalost, oni nakon studija se verovatno neće vratiti u selo.

Za vreme berbe se povećava broj krađa, a selo nema poljočuvara. Prijavu krađa otežava što deo atara ne pripada Novoj Crnji nego Kikindi. Bilo je slučajeva da se krađa prijavi policiji pa se ne desi ništa, mada se dešavalo da gazdama oberu sav kukuruz. Pre dve, tri godine to nije predstavljalo toliki problem, kao danas, kaže Eržebet Lacko Farkaš.

Proteklih godina je u selo stiglo nekoliko porodica sa Kosova. Niko ne zna kako su dospeli u mađarsko selo „Bogu iza nogu” što bise reklo, ali je činjenica da se radi o velikim porodicama; u nekim kućama živi njih čak i 13 ili 14. Dobili su kuće koje ne mogu otuđiti pet godina, stoku, a u prvoj godini i hranu za stoku.

„Nažalost nacionalni sastav stanovništva se menja u lošem pravcu. Do sada nije bilo incidenata na nacionalnoj osnovi, pridošli se, međutim, teško navikavaju na novu sredinu. Bolji život ne traže pomoću rada, nego sve očekuju od države; razne beneficije, socijalnu pomoć, paket od Crvenog krsta, povoljne cene režije i slično. Istovremeno se prilično čudno odnose prema posedu drugih. Nemaju ni brazdu zemlje, a ipak često idu u atar”, priča Deže Balaž, član opštinskog saveta Nove Crnje zadužen za manjinska pitanja.
Pogledaj vesti o: Posao u inostranstvu

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.