Vulin: Nećemo prihvatiti bilo kakav sporazum pod pritiskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2013, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Nećemo prihvatiti bilo kakav sporazum pod pritiskom

BEOGRAD -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbija, bez obzira na pritiske, neće prihvatiti bilo kakav sporazum, ukoliko on nije u skladu sa onim što je usvojila skupština i interesima Srba na Kosovu.

"Srbija neće ni zbog kakvog pritiska odustati od sebe same i neće prihvatiti bilo kakav sporazum, bez obzira kakva sila stajala iza njega, ukoliko taj sporazum nije u skladu sa onim što je usvojila Skupština Srbije i interesima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srba koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Vulin novinarima u Palati Srbija.

On je naveo da je taj stav Srbije preneo i predstavnicima zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije koje nisu priznale Kosovu i Metohiju.

"To je veći deo sveta", primetio je Vulin.

Direktor Kancelarije za KiM je dodao da je u razgovoru preneo veliku zabrinutost za dalju sudbinu pregovaračkog procesa Beograda i Prištine budući da, kako je istakao, prištinska strana neće da odustane ni od jednog svog stava.

"Izneo sam svoju zabrinutost da će se to loše odraziti na budućnost i značajno ugroziti stabilnost u regionu", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, od ambasadora je zatražio da ostanu čvrsto pri svojim pozicijama i učine napor da svoje prestonice i nacije obaveste o tome šta se dešava i koliko je Srbija zaista pokazala da učestvuje u dijalogu, ponudi rešenje i učini ustupke, ali i rešena da sačuva suverenitet i pravo da se zove civilizovanom državom.

Odgovarajući na pitanja novinara vezana za predstavljanje Prištine na međunarodnim skupovima, Vulin je podsetio da je postignut dogovor o fusnoti koja mora stajati uz naziv Kosova, kao i da ne može biti nikakvih državnih simbola i da sve mora da bude statusno neutralno.

"Na taj način smo se dogovorili, i mi se tog dogovora držimo. Srbija je generalno pokazala da se drži svih dogovora koje je postigla, bez obzira da li je to uradila ova ili prethodna vlada, ali se to ne može reći i za drugu stranu", naveo je Vulin

On je dodao da je to nešto što međunarodna zajednica mora da razume i uvaži i da preuzme odgovornost za implementaciju sporazuma koji nisu primenjeni od strane Prištine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin: Ne prihvatamo ništa što nije u interesu Srba

Izvor: S media, 08.Mar.2013

Srbija neće prihvatiti sporazum sa Prištinom koji nije u interesu Srba sa Kosova i Metohije, bez obzira kakva sila stojala iza tog sporazuma, izjavio je u Beogradu direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin..."Srbija neće zbog bilo kakvog pritiska odustati od sebe same...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.