Vladika Artemije naredio prekid odnosa sa Euleksom

Izvor: Blic, 03.Mar.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika Artemije naredio prekid odnosa sa "Euleksom"

Vladika raško-prizrenski Srpske pravoslavne crkve Artemije naredio je danas monaštvu i sveštenstvu te eparhije da prekinu sve kontakte sa privremenim kosovskim institucijama, prestavnicima Misije EU i država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.



U odluci upućenoj svim upravama manastira na Kosovu i Metohiji i arhijerijskim namesnicima eparhije raško-prizrenske i kosovsko metohijske, Artemije naređuje da ne održavaju nikakve kontakte >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa kosovskim institucijama, predstavnicima "Euleksa" i država koje su priznale protivpravnu nezavisnost južne srpske pokrajine.

Vladika Artemije naglašava da sa predstavnicima pomenutih institucija i zemalja ne treba održavati nikakve kontakte niti razgovarati sa njima, ne primati ih u posetu i ne odazivati se na njihove pozive bilo kojim povodom.

Nepoštovanje i ogrešenje o ovu odluku u bilo kojem vidu biće strogo sankcionisano, navodi episkop Artemije.

Srpski vladika navodi da se na takav korak odlučio posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, odluke EU da pošalje svoju misiju na Kosmet bez odluke Saveta bezbednosti UN i posle pojedinačnog priznanja otcepljenja Kosova i Metohije od strane nekih zemalja.

Ovim aktima je prekršena Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i Ustav države Srbije, te su zbog toga jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosmeta, odluke EU da pošalje svoju misiju u Pokrajinu bez odluke Saveta bezbednosti UN i posle priznanja otcepljenja Kosova i Metohije od strane nekih zemalja, nelegitimni i nezakoniti, pa prema tome i pravno nepostojeći, navodi episkop Artemije.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vladika Artemije: Bez kontakata

Izvor: B92, 03.Mar.2008

Beograd -- Vladika Artemije doneo odluku da sveštenstvo i monaštvo ne održava kontakte sa vlastima u Prištini i misijom EU... Vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Artemije naložio je sveštenstvu i monaštvu Eparhije da ne održava kontakte sa predstavnicima prištinskih vlasti, misije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.