Savet bezbednosti sutra o Kosovu iza zatvorenih vrata

Izvor: Blic, 27.Jul.2011, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti sutra o Kosovu iza zatvorenih vrata

BEOGRAD - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zakazao je za sutra zatvorenu sednicu o Kosovu, potvrdio je Tanjugu portparol Misije Nemačke pri UN Aleksander Eberl.

Eberl, čija zemlja trenutno predsedava Savetu bezbednosti, kaže da će konsultacije biti održane popodne, ali da još nije konačno zakazano vreme sastanka.

Srbija je još juče tražila hitno održavanje sednice SB UN povodom najnovijeg razvoja događaja na Kosovu i Metohiji, kojim ovog meseca predsedava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nemačka.

Prema izvorima UN koje je preneo Rojters saveznik Srbije, Rusija, podržala je održavanje hitne sednice, dok su SAD i Britanija konstatovale da bi trebalo sačekati sledeću, redovnu sednicu SB UN o Kosovu.

SB UN je, na kraju, izabrao kompromisno rešenja i za četvrtak zakazao konsultacije iza zatvorenih vrata, umesto javnog sastanka koji je tražila Srbija.

Zamenik ambasadora Srbije pri UN Milan Milanović upozorio je u pismu ambasadoru Nemačke na "ozbiljno pogoršanje bezbednosne situacije na severu Kosova," navodi Rojters.

"Pokušaji da se zauzmu prelazi Brnjak i Jarinje na administrativnoj granici sa Kosovom ozbiljno ugrožavaju dijalog Beograda i Prištine i prete da dovedu do eskalacije situacije", naveo je Milanović u pismu u koje je Rojters imao uvid.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države kritikovale su u utorak postupak Prištine ističući da je Vlada Kosova trebalo da se konsultuje sa zapadnim zemljama. Ambasadorka SAD Meri Vorlik izrazila je večeras veliku zabrinutost SAD zbog situacije na severu Kosova i pozvala sve strane da se uzdrže od nasilja.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je ranije u Bejrutu, posle razgovora sa ministrom inostranih poslova Libana Adnanom Mansurom, da je potrebno održati sednicu Saveta bezbednosti UN, kako bi se sagledalo šta se dogodilo na Kosovu i kojim bi putem trebalo ići napred da bi se održali mir i stabilnost.

Jeremić će iz Bejruta, kako se saznaje, direktno putovati u Njujork.

Srbija traži da se utvrdi ko je odgovoran za to što se u ponedeljak i utorak dogodilo na Kosovu i zašto nije bilo adekvatne reakcije na takav akt Prištine.

Liban je nestalna članica Saveta bezbednosti UN.

Povezane vesti: Koštunica: Hitno sazvati sednicu skupštine o Kosovu Tači: Mi samo ostvarujemo naša ustavna i zakonska prava EU ne odobrava poteze Prištine, traži povratak na prethodno Kamiondžije odustale od blokade Merdara CEFTA jedini pravni mehanizam za skidanje kosovskog embarga
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SB sutra o Kosovu iza zatvorenih vrata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2011

NJUJORK -..Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zakazao je za četvrtak, na zahtev Srbije, konsultacije "iza zatvorenih vrata" o situaciji na Kosovu, rekli su Rojtersu izvori u Savetu bezbednosti...Rojters je citirao neimenovane diplomatske izvore iz SB UN koji su rekli da je saveznik Srbije, Rusija,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Savet bezbednosti sutra o Kosovu

Izvor: Večernje novosti, 27.Jul.2011

SB UN zakazao je, na zahtev Srbije, konsultacije "iza zatvorenih vrata" o situaciji na Kosovu. Rusija tražila hitnu sednicu, SAD i Britanija htele da se sačeka redovno zasedanje

Nastavak na Večernje novosti...

SAVET BEZBEDNOSTI O KOSOVU IZA ZATVORENIH VRATA

Izvor: Kurir, 27.Jul.2011

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zakazao je za četvrtak, na zahtev Srbije, konsultacije "iza zatvorenih vrata" o situaciji na Kosovu, rekli su Rojtersu izvori u Savetu bezbednosti...Rojters je citirao neimenovane diplomatske izvore iz SB UN koji su rekli da je saveznik Srbije, Rusija,...

Nastavak na Kurir...

SB o Kosovu iza zatvorenih vrata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2011

NJUJORK -..Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zakazao je za četvrtak, na zahtev Srbije, konsultacije "iza zatvorenih vrata" o situaciji na Kosovu, rekli su Rojtersu izvori u Savetu bezbednosti...Rojters je citirao neimenovane diplomatske izvore iz SB UN koji su rekli da je saveznik Srbije, Rusija,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Savet bezbednosti o Kosovu iza zatvorenih vrata

Izvor: Politika, 28.Jul.2011, 01:33

Savet bezbednosti UN zakazao je za danas zatvorene konsultacije o Kosovu, rekao je Tanjugu portparol Misije Nemačke pri UN Aleksander Eberl...Eberl, čija zemlja trenutno predsedava Savetu bezbednosti, kaže da će konsultacije biti održane popodne ali da još nije konačno zakazano vreme sastanka...„Savet...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.