Ponovo suzavac i biber sprej u skupštini Kosova

Izvor: B92, 17.Nov.2015, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo suzavac i biber sprej u skupštini Kosova

Pripadnici opozicije suzavcem su prekinuli sednicu skupštine Kosova na kojoj treba da bude razmatran Nacrt zakona za budžet za 2016. godinu.

Osim toga, kako se navodi, ministre su prskali biber sprejom.

U trenutku kada je predsednik parlamenta Kadri Veselji otvorio sednicu Skupštine poslanici opozicije su opkolili govornicu, a tada je u skupštinsku salu ušlo više desetina pripadnika obezbeđenja.

Dok je šef parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Adem Grabovci nastojao da kaže da zasedanje treba da se održi, poslanik i bivši lider Pokreta Samoopredeljenja Aljbin Kurti upotrebio je biber sprej ka obezbeđenju i ministrima kosovske vlade.

Istovremeno je neko od poslanika opozicije bacio suzavac u skupštinsku salu.

Predsednik parlamenta je prekinuo sednicu, dao pauzu i pozvao šefove poslaničkih grupa na sastanak.

Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je, nakon što je opozicija ponovo bacila suzavac u parlamentu, da sednicu održi u alternativnom prostoru, rekao je za agenciju Beta član Predsedništva Kosova Slavko Simić.

Simić, koji je i šef poslanika Srpske liste, kazao je za agenciju Beta da će današnja sednica, na kojoj treba da se raspravlja o budžetu Kosova za 2016. godinu biti održana na četvrtom spratu parlamenta.

Kosovska policija je nakon prekida sednice izazvanog time što je opozicija bacila suzavac u sali parlamenta potpuno blokirala drugi sprat zgrade i kontroliše prolaz, pa se veruje da će sednica moći da bude održana.

Pre prekida sednice predsednik parlamenta Kadri Veselji zamolio je opoziciju da danas prekine opstrukciju rada parlamenta i omogući da se razmatra jedina tačka dnevnog reda - budžet za narednu godinu.

Ovaj incident je četvrti u roku od dva i po meseca od kada opozicija blokira rad Skupštne Kosova zahtevajući odustajanje od Sporazuma o zajednici srpskih opština, kao i demarkacije granice sa Crnom Gorom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponovo suzavac u kosovskoj skupštini

Izvor: RTS, 17.Nov.2015

Kosovski premijer Isa Mustafa i njegov zamenik Hašim Tači osudili su ponašanje opozicije i ponovljeno bacanje suzavca u sali i poručili da je vlast možda prešla “crvenu liniju” tolerancije prema odnosu opozicije. Opozicija je blokirala rad kosovskog parlamenta kada je u salu bačen...

Nastavak na RTS...

Haos i u skupštini i ispred - suzavac i sprej

Izvor: Mondo, 17.Nov.2015

Vanredno zasedanje kosovskog parlamenta prekinuto odmah posle početka zbog aktiviranja suzavca i upotrebe biber spreja. Nastavljeno je posle par minuta u pomoćnoj sali, dok se ispred parlamenta policija sukobila sa demonstrantima...Foto: Anadolija/ Erkin Keči.. Pripadnici specijalnih snaga kosovske...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.