Krizni štabovi o uklanjanju barikada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2011, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krizni štabovi o uklanjanju barikada

LEPOSAVIĆ -

Opštinski krizni štabovi treba da odluče o eventualnom uklanjanju barikadama koje su postavljene na putevima na severu Kosova, rekao je danas predsednik opstine Leposavić Branko Ninić.

Ninić je kazao da je moguće da opštinski krizni štab u Leposaviću već u toku dana donese odluku o tom pitanju i da će građani i dalje biti organizovani i pratiti razvoj situacije.

Ninić je kazao da je zajednička sednica četiri opštine sa severa Kosova odložena, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jer nisu došli odbornici iz Zubinog Potoka.

On smatra da nije u nadležnosti lokalnih organa da odobravaju ili ne privremeni sporazum predstavnika Vlade Srbije postignut sa Kforom.

Na barikadi u opštini Leposavić, danas oko podneva, skoro i da nije bilo građana, na putu su jedino bila istovarena drva, kao prepreke, a nekoliko građana se nalazilo pored puta.

Šatori pored barikada u kojima su se građani prethodnih dana okupljali, danas su prazni.

Zajednička sednica odbornika tri opštine, Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zvečan, prekinuta je u Leposaviću, jer odbornici opštine Zubin Potok nisu došli i dogovoreno je da pojedinačno svaka opština razmatra privremeni sporazum.

Pre početka sastanka novinarima je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao da odbornici opštine Zubin Potok ne prisustvuju jer smatraju da o privremenom sporazumu treba da se izjasne poslanici Skupštine Srbije, a ne lokalni odbornici.

Dogovoreno je da skupštine opština pojedinačno održe sednice na kojima treba da razmatraju privremeni sporazum, ali nije precizirano kada.

Jakšić (DSS): Beograd je izdao Srbe na Kosovu

Odbornik Demokratske stranke Srbije (DSS) u Skupštini opštine Kosovske Mitrovice Marko Jakšić optužio je danas vlast u Beogradu za izdaju kosovskih Srba i rekao da su Srbi sa severa Kosova protiv "sporazuma Boris Tadić - Hašim Tači".

"Ne može izdaja da se dešava u mraku. Zajednička sednica četiri skupštine opštine sa severa Kosova mora da bude transparentna. Doveli ste nas u salu gde treba da stane 120 ljudi, što je nemoguće. Držite sastanak bez članova opštinskih veća i bez prisustva medija", rekao je Jakšić na početku sednice u Leposaviću.

Jakšić je kazao da su se odbornici sastali da bi raspravljali o sporazumu beogradskih pregovarača i Kfora, a ne o političko-bezbednosnoj situaciji koja je na dnevnom redu.

Pred početka sednice predstavnici Demokratske stranke Srbije novinarima su podelili saopštenje u kome ocenjuju da dogovor sa Kforom predstavlja pristanak vlasti u Srbiji da se, suprotno Ustavu i Rezoluciji 1244 na severu Kosmeta primenjuje Ahtisarijev plan.

Bogdanović: Biće ispoštovan sporazum Vlade Srbije i Kfora

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović smatra da će privremeni sporazum Vlade Srbije i Kfora ipak biti ispoštovan, uz ocenu da je prekidom današnje sednice predstavnika četiri opštine o sporazumu i deblokadi puteva, upućena loša poruka građanima severa Kosova.

U izjavi Tanjugu Bogdanović je izrazio sumnju da su na takvu odluku uticale pojedine stranke iz Beograda.

"Jedinstvo, za koje smo se zalagali danas je ugroženo i telefonski pozivi predstavnika nekih političkih stranaka su apsolutno neprihvatljivi. Da nam neko iz Beograda, iz udobnih fotelja poziva na ovakav raskol i nejedinstvo, to je neprihvatljivo" izjavio je Bogdanović.

On je dodao da veruje u ljude na severu Kosova, koji su prethodnih 13 dana proveli na barikadama, kao i da će sporazum Vlade Srbije i Kfora polako početi da se realizuje.

"Možda je nekome stalo da situaciju na severu Kosova iskoristi za dnevno političke i stranačke interese, ali sam siguran da će narod ovo prepoznati i da će se ipak ispoštovati ono što je dogovorila država Srbija i međunarodna zajednica" rekao je Bogdanović.

Na sastanku sa predsednikom Srbije u nedelju u Beogradu predstavnici Srba sa severa Kosova dogovoren je nastavak saradnje sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali uz poštovanje Rezolucije 1244.

Sporazum sa Kforom, koji su predstavnici Vlade Srbije postigli u petak, precizira da će kontrolu nad administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak najmanje do 15. septembra zadržati Kfor. Srbi su najpre bili protiv sporazuma, uz obrazloženje da je neprecizan i da se ne zna koja će roba iz Srbije moći da ulazi na sever Kosova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opštine odlučuju o sporazumu

Izvor: RTS, 09.Avg.2011

Posle odlaganja zajedničke sednice na kojoj je trebalo da donesu odluku o primeni sporazuma sa Kforom, odbornici će se o sporazumu izjasniti u svojim opštinama. O eventualnom uklanjanju barikada odlučuju krizni štabovi. Sporazum je prihvatila država, a lokalni organi treba da ga realizuju, kaže...

Nastavak na RTS...

Još bez dogovora o uklanjanju barikada

Izvor: Beta, 09.Avg.2011

LEPOSAVIĆ, 9. avgusta 2011. (Beta) - Srbi na severu Kosova i dalje barikadama blokiraju pojedine putne pravce, a za sada ostaje nejasno da li će i kada barikade biti uklonjene...Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić kaže da će krizni štabovi koje su izabrali odbornici skupština opština...

Nastavak na Beta...

Kfor: Čekamo razvoj situacije

Izvor: B92, 09.Avg.2011

Priština -- Portparol Kfora Hans-Diter Vihter pozdravio je spremnost predstavnika Srba na Kosovu da razgovaraju o tome kako da se razreši tekuća kriza..."Očigledno im je potrebno još neko vreme za razgovore. Treba da sačekamo novi razvog događaja", rekao je Vihter za AP...On je kazao da vojnici...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.