Kosovski zvaničnici osudili ubistvo

Izvor: B92, 07.Jul.2012, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski zvaničnici osudili ubistvo

Priština, Uroševac -- Kosovska predsednica Atifete Jahjaga, predsednik Skupštine Jakup Krasnići, premijer Hašim Tači i šef Unmika Farid Zarif osudili su ubistvo bračnog para Jevtić.

Osuđujući zločin Jahjaga je zatražila od nadležnih kosovskih organa da preduzmu sve potrebne mere kako bi se pronašli izvršiocio i izveli pred lice pravde.

Krasnići je izjavio da je ovo gnusan zločin, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osuđuju svi građani Kosova.

Tači je takođe najoštrije osudio čin ubistva dvoje građana u selu Talinovce u opštini Uroševac.

Vlada Kosova i njene institucije su izrazile volju i neposredno su se angažovale u poštovanju prava na povratak svojim kućama za sve gradjane bez obzira na njihovu etničku, jezičku ili versku pripadnost", kaže se u izjavi Tačija.

Akti nasilja bez obzira na motive i izvršioce štete našem angažovanju. Zato i tražimo od organa pravde da rasvetle slučaj i da se izvršioci privedu pravdi. Nasilje i nesigurnost neće biti perspektiva za gradjane Kosova", navodi se u izjavi.

I šef misije UN na Kosovu Farid Zarif danas je najoštrije osudio ubistvo bračnog para Jevtić u selu Talinovce u opštini Uroševac.

"Farida Zarifa je okrutno ubistvo dvoje građana, Milovana i Ljiljane Jevtić, u njihovoj kući na Kosovu u koju su se nedavno vratili, rastužilo i razljutilo", navodi se u saopštenju UNMIK-a dostavljenom Tanjugu.

"Oni koji čine takve stvari nanose ogromnu štetu reputaciji i težnjama naroda na Kosovu", rekao je Zarif.

On je, takođe, odmah posle incidenta, zatražio od vrha kosovskih institucija da u najkraćem mogućem roku pronađu odgovorne za taj zločin.

Zarif se pridružio predstavnicima misije Euleks, pozivajući sve koji imaju informacije o ovom slučaju da se jave i proslede ih kosovskoj policiji, dodaje se u saopštenju.

"Ovakvi strašni zločini ne mogu proći nerešeno niti nekažnjeno", istakao je Zarif.

Prištinski mediji su danas preneli izjavu portparola kosovske policije za region Uroševca Agima Mehmetija da je dvoje supružnika Jevtić ubijeno sa po jednim metkom.

Prištinska televizija Kohavision prenela je izjave njihovih sugrađana Albanaca koji su kazali da je Milovan Jevtić bio izuzetno cenjen i poštovan od svih stanovnika Talinovca i da je poznat po tome što se angažovao da ovdašnji Srbi učestvuju na izborima koje je organizovala kosovska vlada.

Ubistvo povratnika Milovana i Ljiljane Jevtić, iz sela Talinovac, osudila je većina zvaničnika sa Kosova i iz Srbije navodeći da počinioci treba što pre da budu nađeni i adekvatno kažnjeni.

Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović, kosovski ministar za povratak i zajednice Radojica Tomić, zamenik kosovskog ministra za unutrašnje poslove Saša Rašić, predsednik opštine Uroševac Agim Aliu i Regionalni direktor policije u Uroševcu Gzim Hodza obišli su kuću u kojoj su Jevtići ubijeni.

Oni su u selu Talinovac, u opštini Uroševac, razgovarali sa Srbima-povratnicima i najoštrije osudili zločin nad bračnim parom Jevtić. Izrazili su uverenje da će počinioci biti brzo otkriveni I naveli da se vodi intenzivna istraga o tom zločinu.

Ubistvo Jevtića osudio je danas tokom razgovora sa Srbima povratnicima u Talinovcu i pukovnik američkog kontigenta Kfora Mark Ilom i izrazio očekivanje da će zločin biti rasvetljen.

Kosovski zvaničnici su preostalim Srbima povratnicima u selu Talinovac obećali dodatnu zaštitu policije i KFOR-a i svaku drugu pomoć.

Srbi su ranije kazali za agenciju Beta da zbog pogoršane bezbednosne situacije žele da napuste selo.

Srbi povratnici su posle današnjeg razgovora sa kosovskim zvaničnicima, rekli da će ostati na Kosovu, ali pod uslovom da Kfor i nadležni kosovski organi održe obećanje da će u selu Talinovac podići nivo bezbednosti i poboljšati ekonomske uslove.

Ako obećanja ne budu poštovana, oni će, kako su rekli agenciji Beta, napustiti to selo, ali i Kosovo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zvaničnici Kosova osudili ubistvo bračnog para

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jul.2012

Najviši zvaničnici samoproklamovanog Kosova, predsednica Atifete Jahjaga, predsednik Skupštine Jakup Krasnići i premijer Hašim Tači, osudili su ubistvo bračnog para Jevtić u selu Talinovac, u opštini Uroševac...Predsednica Jahjaga je povodom tog ubistva uputila oštre kritike i zatražila od...

Nastavak na Vesti-online.com...

Zvaničnici Kosova osudili ubistvo Jevtića

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Jul.2012

PRIŠTINA - Najviši zvaničnici Kosova, predsjednica Atifete Jahjaga, predsjednik Skupštine Jakup Krasnići i premijer Hašim Tači, osudili su danas ubistvo bračnog para Jevtić u selu Talinovac, u opštini Uroševac.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.