GREKO: Nema vraćanja viza Srbiji

Izvor: Studio B, 11.Avg.2010, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GREKO: Nema vraćanja viza Srbiji

Predsednik Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO) Drago Kos izjavio je da "teško može da zamisli" da bi zbog amandmana na Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije moglo da dođe do ponovnog uvođenja viza građanima Srbije.

Kos je za "Večernje novosti" rekao da bi do vraćanja viza eventualno moglo da dođe samo ako bi posle promene zakona "usledili takvi koraci koji bi nam pokazali da >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << to što se sad desilo nije trenutno, već trajno stanje, da postoji namera da se situacija vrati u vreme pre donošenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije".

Komentarišuai najave predsednika Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomira Čupića da bi zbog duplih funkcija poslanika i gradonačelnika naši građani mogli da izgube pravo na "beli šengen", jer se ne pridržavamo evropskih standarda na koje smo se obavezali, Kos je rekao da dupliranje tih funkcija može da se toleriše neko vreme zbog velikih praktičnih problema do kojih bi došlo u pojedinim organima vlasti ako bi funkcioneri sada morali da se odreknu fotelja.

"Ali, važno je da to ne traje predugo. Kolege iz Agencije obavestile su me da će predmet izneti pred Ustavni sud i verujem da će on doneti pravu odluku", naveo je Kos.

On je o Agenciji za borbu protiv korupcije, rekao de je "utisak više nego odličan, ona dobro radi i ima dobre uslove za rad".

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da treba da se ide ka ukidanju duplih funkcija i da je to njegov politički stav.

On je, međutim, istakao da nije realan strah da će nam zbog duplih funkcija EU ukinuti bezvizni režim i da time ne treba plašiti građane.

"Nema dileme da treba da idemo prema tome da nema duplih funkcija, ali s druge strane, ne možemo sve odluke doneti u ovom vremenu, već je potrebno stvoriti realne mogućnosti za donošenje takvih odluka", rekao Tadić novinarima prilikom obilaska fabrike "Jumis" u Nišu.

Tadić je istakao da je Srbija dobila podršku evropskih institucija za ukidanje duplih funkcija u najskorijem vremenu, odnosno do kraja mandata svih postojećih lokalnih administracija i pokrajinskog i republičkog parlamenta.

"Prema tom cilju treba ići i to je jedna od pretpostavki u borbi protiv korupcije", zaključio je Tadić.

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić izjavio je ranije da bi zbog prava na duple fotelje, koje je ozakonila republička Skupština, građani Srbije mogli da izgube pravo na beli šengen.

On je najavio da će Agencija početkom septembra predati Ustavnom sudu Srbije na ocenu ustavnosti izmene Zakona o ovoj Agenciji kojim je ozakonjeno obavljanje više javnih funkcija i tražiti od međunarodnih organizacija da reaguju povodom kršenja Ustava.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GREKO: Nezamislivo je da se zbog amandmana Srbiji vrate vize

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Avg.2010

BEOGRAD - Predsednik Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO) Drago Kos izjavio je da "teško može da zamisli" da bi zbog amandmana na Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije moglo da dođe do ponovnog uvođenja viza građanima Srbije.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Kos: Funkcije neće ugroziti beli šengen

Izvor: Radio 021, 11.Avg.2010

Predsednik Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije Drago Kos izjavio je da teško može da zamisli da bi zbog amandmana o duplim funkcijama došlo do ponovnog uvođenja viza za građane Srbije.

Nastavak na Radio 021...

OEBS: Ključna odluka suda o duplim funkcijama

Izvor: Blic, 12.Avg.2010, 01:20

Misija OEBS u Srbiji podržava rad Agencije za borbu protiv korupcije iz koje su najavili da će, nakon usvajanja spornog amandmana kojim su ozakonjene duple funkcije, tražiti od Ustavnog suda Srbije da po hitnom postupku da ocenu ustavnosti izmena Zakona o borbi protiv korupcije, izjavili su juče...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.