Draškoviću packe, ali ne i „ribanje”

Izvor: Politika, 09.Nov.2011, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Draškoviću packe, ali ne i „ribanje”

Odstupanje od proklamovane državne politike o Kosovu i Metohiji Vuku Draškoviću, lideru Srpskog pokreta obnove, koji je deo vladajućeg bloka, nije donelo nikakve posebne probleme. Kako Politika” saznaje, o njegovom iskakanju iz „koloseka” bilo je reči na sednici Cvetkovićevog kabineta prošle nedelje, ali sve se na tome završilo. Drašković nije posebno pozivan na „odgovornost” niti na razgovor „u četiri oka” kako bi objasnio svoju kosovsku politiku. Naš izvor kaže da za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << to nije bilo nikakve potrebe i da ponašanje lidera SPO i njegovo svrstavanje uz Čedomira Jovanovića ide naruku DS-u. Računa se na to da će njihova „koalicija za preokret” pobrati glasove „tvrđeg” evropski nastrojenog dela biračkog tela te da bi DS sa njima i koalicijom oko socijalista komotno mogao da formira sledeću vladu.

I u SPO ne strahuju za budućnost svojih odnosa sa DS-om. Na pitanje da li razlike u kosovskoj politici znače i definitivan razlaz sa Demokratskom strankom, Aleksandar Jugović, potpredsednik SPO, kaže za „Politiku”: „Sudbina Srbije se ’lomi’ 9. decembra i tada ćemo videti na kom će se putu naći Srbija – da li će se nastaviti evropske integracije za šta je koalicija oko DS-a, odnosno lista Za evropsku Srbiju, dobila podršku na izborima 2008. godine ili će krenuti putem vraćanja u devedesete godine”.

„Imamo različite stavove o pitanju Kosova, ali mi time ne uskraćujemo podršku vladi već, naprotiv, pomažemo vladi da sprovodi program evropskih integracija”, kazao je Jugović objašnjavajući zašto ne izađu iz vlade sa kojom ne dele istu politiku. Rušenjem vlade, prema njegovim rečima, otvorila bi se opasnost da na vlast dođu antievropske snage „isti oni od kojih je pretila opasnost i 2008. godine”.

Koliko je zaista realno da partije sa potpuno različitim viđenjem kosovskog problema ponovo budu deo istog, vladajućeg tima?

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da ovo razmimoilaženje označava i kraj njihove saradnje, dok sociolog Milan Nikolić ocenjuje da će sledeću vladu formirati, manje-više, iste one stranke koje čine i današnju vladu, odnosno da će u njoj biti mesta i za SPO. Možda iz igre, kako kaže, ispadne tek poneka manja stranka, a na njeno mesto uskoči neka druga.

Pitanje u kome se SPO razlikuje od stranaka sa kojima je partner u vlasti je, kako ocenjuje Stanković, isuviše važno i ozbiljno po politički život u Srbiji da bi koalicija oko DS-a bila spremna da ponovo primi SPO u svoje okrilje.

„Ovaj politički razlaz nije nimalo naivan i nije usputan bez obzira na to što je u srpskoj politici, nažalost, sve moguće. Mislim da SPO nije spreman da sa njima ponovo sarađuje posle izbora, učešćem u vlasti i formiranju neke parlamentarne većine. Pošto je kosovska politika jedna od glavnih tema, teško da te razlike mogu da se zanemare”, ocenjuje Stanković.

Za razliku od Stankovića, Nikolić smatra da nije kraj saradnji DS-a i SPO. U celom društvu, kako ocenjuje, sve više sazreva ideja da se mora voditi drugačija kosovska politika, da smo jednom vrstom politike zaista došli do kraja te da se ništa ne postiže insistiranjem na starom.

J. Cerovina

objavljeno: 10.11.2011.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Drašković nije dobio "ribanje"

Izvor: B92, 10.Nov.2011, 10:20

Beograd -- Odstupanje od zvanične državne politike o Kosovu lideru SPO Vuku Draškoviću, koji je deo vladajućeg bloka, nije donelo nikakve posebne probleme, piše Politika...Kako saznaje taj list, o iskakanju Draškovića iz "koloseka" bilo je reči na sednici kabineta premijera prošle nedelje,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.