DSS podržava mirne proteste Srba na severu KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2011, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS podržava mirne proteste Srba na severu KiM

BEOGRAD -

Demokratska stranka Srbije podržala je danas strategiju mirnih protesta Srba na Kosovu i Metohiji protiv pokušaja pretvaranja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak u granične.

"Jedino rešenje sadašnje krize je da se albanski carinici povuku, a da UNMIK preuzme administrativne prelaze i obavlja sve poslove na njima", izjavio je porparol DSS Petar Petković.

On je na pres konferenciji ocenio da i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evropska unija, SAD i NATO žele da od administrativnih prelaza naprave granične.

Komentarišući istup ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Konuzina na Beogradskom bezbednosnom forumu, kada je otpužio učesnike i publiku da nisu pokrenuli pitanje slanja albanskih carinika na prelaze Jarinje i Brnjak, Petković je rekao da je uveren da se većina građana Srbije slaže sa onime što je Konuzin rekao.

"Normalno je da na Forumu na kome treba da se raspravlja o bezbednosti bude pomenuto i najbitnije pitanje bezbednosti, s obzirom da su dan posle toga carinici kosovskih Albanaca nasilno došli na administrativne prelaze, pokušavajući da od njih naprave granične, između centralne Srbije i njene južne pokrajine", rekao je Petković.

"Takvo reagovanje (Konuzina) je sasvim normalno", zaključio je.

Za ispitivanje ustavnosti Statuta Vojvodine

DSS je pozdravila odluku Ustavnog suda da razmotri ustavnost pojedinih odredbi Statuta Vojvodine, kako bi se utvrdilo da li je u skladu sa Ustavom Srbije.

"Statut Vojvodine je pravni dokument, koji jedino može da postoji ako je u skladu sa Ustavom Srbije", dodao je Petković.

On je dodao da je Ustavni sud Srbije jedini merodavan da odluči da li je Statut, koji je usvojen, u skladu ili suprotnosti sa Ustavom i da je to pitanje od "ogromne državne važnosti".

U Ustavnom sudu Srbije bi krajem septembra, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude održana javna rasprava o spornim pitanjima ustavnosti Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, a ocena ustavnosti tog zakona je u planu rada tog suda za period septembar - decembar 2011. godine.

Postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti Statuta Vojvodine je u toku a, kako je objašnjeno, "odluka u ovom predmetu uslovljena je prethodnom odlukom Ustavnog suda o ustavnosti Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine.
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Brnjak,   Ambasador Rusije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

D S S podržava mirne proteste Srba na severu KiM

Izvor: Blic, 19.Sep.2011

Demokratska stranka Srbije podržala je danas strategiju mirnih protesta Srba na Kosovu i Metohiji protiv pokušaja pretvaranja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak u granične..."Jedino rešenje sadašnje krize je da se albanski carinici povuku, a da UNMIK preuzme administrativne prelaze i obavlja...

Nastavak na Blic...

Šef Euleksa obišao prelaze

Izvor: S media, 19.Sep.2011

Šef Euleksa Gzavije de Marnjak obišao je adminisrtativne prelaze koji su u blokadi. On je tom prilikom pozvao na uklanjanje barikada. ..Šef Euleksa Gzavije de Marnjak posetio je danas administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, na severu Kosova, i pozvao na uklanjanje barikada...Marnjak je, kako je...

Nastavak na S media...

Brisel: Ako vi ne sklonite barikade, sklonićemo ih mi

Izvor: Vesti-online.com, 20.Sep.2011, 11:07

Razrešenje krize na severu Kosova i Metohije zavisi isključivo od toga kada će Evropska unija, pre svega kabinet visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, doneti političku odluku o deblokadi administrativnih prelaza i normalizaciji života građana, rekli su bezbednosni...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.