Ako ne sklone barikade, mi ćemo

Izvor: B92, 15.Okt.2011, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako ne sklone barikade, mi ćemo"

Priština -- Ukoliko građani ne uklone barikade tokom vikenda, Kfor će to učiniti u ponedeljak, na miran način, saopštila je Komanda međunarodnih snaga na Kosovu.

Komandant Kfora general Erhard Drevs sastao se danas sa predstavnicima opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kako bi razmenili mišljenja o trenutnoj situaciji na severu Kosova i da bi pronašli rešenje za uklanjanje barikada koje otežavaju slobodu kretenja svima pa i Kforu.

U saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kfora se ističe da je sastanak održan u konstruktivnoj atmosferi.

Obe strane, kako je navedeno, složile su se da stanovništvo, kao i Kfor, Euleks i drugi, imaju pravo na slobodu kretanja. Međutim, konkretni rezultati nisu postignuti što se tiče uklanjanja barikada.

Predstavnici Srba sa severa još nisu odlučili šta će sa barikadama. Oni su na sastanku u Zubinom potoku komandanta KFOR-a Erharda Drevsa zamolili da KFOR ne preduzima nikakve akcije pre nego što bude završena zajednička sednica odbornika četiri opštine sa severa Kosova, zakazana u sredu, ali je komanda KFOR-a naknadno saopštiila da ukoliko Srbi ne uklone barikade ovog vikenda, Kfor će to učiniti u ponedeljak.

Komandant Kfora je obavestio predstavnike opština na severu Kosova da namerava da počne da snabdeva svoje vojnike na administrativnim prelazima 1 (Jarinje), 31 (Brnjak) i u kampu "Noting hil" kopnenim putem od ponedeljka.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da je najava Kfora da će u ponedeljak ukloniti barikade neočekivana. "To neće doneti nikakav rezultat, osim što bi moglo podići tenzije u slučaju da Kfor pokuša da ostvari to što je saopštio", rekao je Ivanović.

U Kforovom saopštenju stoji da je njihov zadatak da održe mirno i sigurno okruženje, kao i slobodu kretanja svim ljudima na Kosovu i pripadnicima svih zajednica.

Kfor će, kako je najavljeno od strane komande, nastaviti to da radi posvećeno, pažljivo i nepristrasno, u skladu sa mandatom koji je dobio od Ujedninjenih nacija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kfor u ponedeljak uklanja barikade, ako građani to ne učine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2011

PRIŠTINA, LEPOSAVIĆ, BEOGRAD -..Ukoliko lokalno stanovništvo ne bude imalo priliku da ukloni barikade ovog vikenda, Kfor će to učiniti u ponedeljak, na miran način, kako bi se omogućio prolaz vozilima inženjerije, saopštila je večeras Komanda međunarodnih snaga na Kosovu...Komandant Kfora...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kfor u ponedjeljak uklanja barikade

Izvor: BanjalukaLive.com, 16.Okt.2011, 00:36

Ukoliko lokalno stanovništvo ne bude imalo priliku da ukloni barikade ovog vikenda, Kfor će to učiniti u ponedjeljak, na miran način, kako bi se omogućio prolaz vozilima inženjerije, saopštila je večeras Komanda međunarodnih snaga na Kosovu.Komandant Kfora general Erhard Drevs sastao se danas...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Kfor zadao rok, barikade i dalje stoje

Izvor: Vesti-online.com, 16.Okt.2011

Rok, koji je komanda Kfora dala Srbima da odblokiraju puteve na severu Kosmeta ističe sutra, ali ni noćas, ni danas nije uklonjena nijedna barikada. Predstavnici Srba sa severa ne žele da govore o mogućim reakcijama građana, ali očekuju da Kfor održi obećanje i ne primenjuje silu...Komandant...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.