Barikade umesto barikada!

Izvor: RTS, 16.Okt.2011, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barikade umesto barikada!

Iako je Kfor najavio da će od sutra početi sa uklanjanjem barikada, akcija će biti odložena za 24 časa, saznaje RTS. Građani u Zubinom Potoku sutra na generalnoj probi odbrane barikada mirnim putem. Kfor delio letke u kojima poziva građane "da ne učestvuju u aktivnostima koje mogu ugroziti bezbednost".

19.07 - Kfor delio letke u kojima poziva građane da ne učestvuju u aktivnostima koje mogu ugroziti bezbednost, javlja Tanjug.

18.22 - Kfor odložio akciju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uklanjanja barikada za 24 časa, računajući od ponedeljka, saznaje RTS.

Srbi sa severa Kosmeta imaće jedan dan više da uklone barikade sa puteva, iako je ranije komandant Kfora rekao da je ponedeljak krajnji rok za uklanjanje barikada, saznaje RTS.

Jedan pripadnik francuskog kontigenta Kfora stradao je u bazi Kfora na administrativnom prelazu Brnjak, ali još nije utvrđeno da li je u pitanju samoubistvo ili nesrećan slučaj.

Kfor je pokrenuo istragu i zbog toga još nisu saopšteni detalji o načinu i vrsti povreda, javlja Tanjug.

Srbi koji dežuraju na barikadama dopustili su da jedinica vojne policije ode do prelaza Brnjak da obavi uviđaj.

Francuski vojnik je sinoć oko 19 časova prevezen sa prelaza Brnjak u teškom stanju u bazu Bondstil.

Građani su, međutim, i dalje na oprezu. Meštani Zubinog Potoka trebalo bi sutra da se okupe na barikadama u toj opštini gde će imati neku vrstu generalne probe kako da mirnim putem spreče Kfor da ukloni barikade.

Inače, iako je postavljen rok, nije uklonjena nijedna barikada, a meštani i dalje po smenama dežuraju na blokiranim putevima.

Kfor je tokom dana delio letke građanima koji su prelazili most iz južnog u severni deo Kosovske Mitrovice, pozivajući ih da ne učestvuju "u aktivnostima koje mogu ugroziti bezbednost i imati negativan uticaj na svakodnevni život", javlja Tanjug

U tekstu nije precizirano na šta misli, ali je poruka jasna iz ilustracije na letku, na kojoj je slika praznih rafova i barikada na administrativnim prelima na severu Kosova.

"Kfor je rasporedio neke jedinice na prelaze na severu. Njihov zadatak je da održavaju kapije otvorenim i omogućavaju bezbedno i sigurno okruženje za sve. Molimo vas da ne učestvujete u aktivnostima koje mogu ugroziti bezbednost i imati negativan uticaj na svakodnevni život", navodi se u letku koji pripadnici Kfora dele građanima koji iz južnog dela ulaze u severni deo Kosovske Mitrovice.

Kako javlja izveštač Tanjuga, pripadnici austrijskog kontingenta Kfora ovaj letak daju svima koji preko istočnog mosta prelaze iz južnog u severni deo Kosovske Mitrovice.

Bez izjava o planovima

Niko od predstavnika Srba sa severa Kosmeta ne želi da govori o mogućim reakcijama građana, ukoliko Kfor zaista pokuša da kopnenim putem, preko barikada, dopremi hranu svojim jedinicama na prelazima Jarinje i Brnjak.

Jedina mogućnost koja se pominje jeste da, ukoliko Kfor bude počeo da uklanja barikade, Srbi odmah postave nove. Svi se ipak nadaju da će komandant Kfora održati obećanje i da neće biti primene sile.

Ukoliko Kfor bude pokušao da ukloni barikade mirnim putem, predsednici opština će, kako kažu, svojim autoritetom uticati na Srbe da ostanu mirni.

U suprotnom, kako je za RTS rekao predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, "situacija ne bi bila pod kontrolom ni predsednika opština ni Kfora".

Ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Ivica Dačić ocenio je da bi, u trenutku kada postoje šanse za smirivanje situacije i postizanje kompromisa, primena sile prilikom uklanjanja barikada bila krajnje kontraproduktivna.

Srpska napredna stranka pozvala je Kfor da se uzdrži od primene sile, dok Liberalno-demokratska partija smatra da bi sve političke institucije trebalo da pozovu Srbe sa severa Kosova da se povuku sa barikada kako bi se izbegla intervencija međunarodnih snaga. 

Glavna komanda Kfora u Prištini sinoć je saopštila da će u ponedeljak mirnim putem ukloniti barikade na severu Kosova, ako to do tada ne uradi lokalno stanovništvo.

Komandant Kfora Erhard Drevs se juče popodne sastao sa predstavnicima opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, ali nije postignut dogovor o uklanjanju barikada.

Predstavnici četiri opštine zatražili su od Drevsa više vremena kako bi "dobili podršku naroda za uklanjenje nekih barikada". U sredu bi u Zubinom Potoku trebalo da se održi zajednička sednica odbornika skupština četiri opštine sa severa Kosova.

Kfor i dalje kontroliše alternativni pravac od Bistrice ka Donjem Jarinju i pretresa sva vozila koja tim putem ulaze na sever Kosova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.