Izvor: Politika, 17.Sep.2014, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Nećemo laka i popularna rešenja

Smanjenje plata i penzija biće najviše deset odsto i ni dinar više, a ostavio sam mogućnost da to može biti i manje, kaže ministar

Kao što sam prvobitno i najavio smanjenje plata i penzija biće najviše deset odsto i ni dinar više, a ostavio sam mogućnost da to može biti i manje – kazao je Dušan Vujović juče za „Politiku” i dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da nije cilj da se radi ono što je lako i popularno.

Do 2017. godine Srbija treba budžetski deficit da svede sa 2,5 na jednu milijardu evra, poručio je Vujović juče učestvujući na okruglom stolu nedeljnika NIN i najavio da će rebalans budžeta za 2014. godinu, u kojem će se naći ključne mere štednje, biti predstavljen u četvrtak.

Prema njegovim rečima tri godine je potrebno da se ovaj brod zaokrene, a Srbija udalji od litice.

Likvidnosti ima dovoljno, ali je potrebno reagovati odmah da kasnije ne bismo došli u situaciju da nam kreditori diktiraju šta treba da radimo, kazao je on.

Prema našim saznanjima ukupna ušteda na platama i penzijama biće od 400 do 500 miliona evra, a ostatak će biti nadomešten na prihodnoj strani – boljom naplatom poreza. Prema proceni Fiskalnog saveta to, međutim, nije dovoljno. Umanjenje plata i penzija se, kažu u ovoj instituciji, ne može izbeći. Uštede koje je po ovom osnovu potrebno ostvariti iznose oko 800 miliona evra, što je duplo više od onoga što vlada, kako može da se čuje, smera.

– Sve preostale mere fiskalne konsolidacije, poput dovođenja u red javnih preduzeća, smanjenja sive ekonomije, otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru i drugo ne mogu da daju dovoljne uštede za izbegavanje krize, niti mogu da dostignu pune efekte u kratkom roku. Pri tom nije čak ni izvesno da će se ostvariti u potpunosti, jer za javna preduzeća, na primer, još nema konkretnih rešenja za velike i složene probleme koje ona imaju. Ukoliko se plate i penzije sada ne smanje za 15 odsto sledeće godine moraće još jednom snažno da se koriguju naniže. Moguće je i da procenat umanjenja bude niži (12 odsto) ali bi onda PDV morao da se poveća za dva procenta – kaže se u analizi Fiskalnog saveta.

Prema njihovoj oceni, ne postoji rešenje koje može da donese dovoljne uštede, a da iz umanjenja isključi najveći broj penzionera i zaposlenih u javnom sektoru.

Iako ovih dana sve češće može da se čuje da će stopa umanjenja biti progresivna, odnosno da će oni koji više zarađuju morati da podnesu veći teret, u Fiskalnom savetu kažu da je to moguće samo u teoriji. Progresivni modeli koji bi smanjivali samo plate i penzije veće od prosečnih mogu samo u teoriji da daju dovoljne uštede i to ukoliko je stopa umanjenja veća od 50 odsto! Pri tom bi se i plata hirurga, na primer, poprilično približila plati daktilografa, što bi poremetilo koeficijente za obračun zarada.

A. Telesković

objavljeno: 17.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.