Portret bez rama: Dušan Vujović

Izvor: Politika, 09.Avg.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portret bez rama: Dušan Vujović

Spasilac srpskih finansija

Dušan Vujović je čovek koji je spreman da podnese bes čak dva i po miliona ljudi zbog toga što će da im smanji plate i penzije. Novi ministar finansija, rođen je 1951. godine u Požarevcu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Postdoktorske studije završio je na američkom univerzitetu „Berkli”.

Radio je kao asistent, a potom i kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << docent i vanredni profesor na istom fakultetu. Bio je dugogodišnji saradnik Svetske banke i rukovodio je njenim programom u Ukrajini, kao i vodeći ekonomista te banke za Evropu i centralnu Aziju. Predaje na nekoliko fakulteta u svetu. Govori engleski i ruski jezik. Oženjen je, otac dvoje dece.

Da je postao čuvar javnih finansija pre dve godine možda sada ne bi morao da se lati nezahvalnog posla smanjenja plata i penzija. Jer, na Biznis forumu na Kopaoniku 2012. godinedomaćim medijima je izjavio:

„Javna preduzeća moraju da se stave na tapet. Unajmi profesionalni menadžment. Svi rashodi moraju biti javni i kontrolisani da se tačno vidi gde se troši i šta. Ako to ne budemo uradili, onda ćemo morati da idemo na mnogo grublje mere smanjenja potrošnje, a to je otpuštanje ljudi, manje penzije. Mora da se pređe sa linijskog na programski budžet, da se konačno vidi šta se tu dešava. Ako pogledate aktuelni budžet, od 1.200 strana, koje ne možete ni da pročitate, ja bih našao one ključne delove koji su ostali kao diskreciono pravo države i preispitao ih. Tražio bih od svih ministara ne samo da kažu gde su pare, nego i na šta su potrošene. Ne bih insistirao na uštedi u prvom koraku, ali bih odmah tražio da neko za prve tri godine kaže gde će i koliko da uštedi.”

Onima koji smatraju da je neoliberalni koncept ekonomije kriv za sadašnje teško stanje sigurno će prijati njegov stav iznet za Glas Amerike takođe pre dve godine:

„Sadašnja kriza je na površinu ponovo izbacila i legitimisala takozvanu industrijsku politiku države. To je bila loša reč dvadeset, trideset godina, dok je neoliberalni koncept bio vodeći u svetu. Danas se ponovo legitimisala industrijska politika. Amerika, Francuska, Engleska i druge države, uključujući Japan – koji je to uvek imao – ponovo se vraćaju industrijskoj politici da podrže onu reorganizaciju koja je neophodna da bi se izašlo iz krize i da bi se podstakao rast. Srbija takođe to treba da radi, ali takođe mora da vodi računa i o tome da ima ograničena budžetska sredstva i manevarski prostor. U sprovođenju te politike ona mora da podržava ono što je efikasno, a ne firme koje nemaju šansu da se oporave i da se ne kocka sa sektorima u kojima nije postignut uspeh.”

Jovana Rabrenović

objavljeno: 10.08.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.