Petrović: Jednokratna pomoć bolja od povećanja plata

Izvor: Blic, 04.Nov.2015, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Jednokratna pomoć bolja od povećanja plata

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da Savet smatra da bi Vlada Srbije trebalo da preispita nameru da poveća deo zarada i penzija umanjenih na početku procesa konsolidacije javnih finansija, izražavajući uverenje da bi, iz ugla ispunjavanja trogodišnjeg cilja konsolidacije, ciljana jednokratna isplata pomoći bila bolje rešenje od povišica.

- Svi koji bi bili kvalifikovani za eventualne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << povišice zarada ili penzija mogli bi da, umesto toga, dobiju jednokratnu isplatu pomoći. To bi sa jedne strane obezbedilo pomoć onima kojima je to najprotrebnije, i to iz ušteda koje su ostvarene u 2015. godini - rekao je Petrović za Radio Beograd 1.

Sa druge strane, Petrović smatra da to znači da se po tom osnovu ne bi stvarale obaveze u 2016. i 2017. godini.

- Time bi se omogućilo da se deficit budžeta i dalje smanjuje u naredne dve godine, što je neophodno za stabilizaciju javnog duga i ozdravljenje javnih finansija - objasnio je Petrović.

Komentarišući koliki prostor postoji u budžetu za povećanje plata i penzija, Petrović je rekao da je to teško proceniti, ali da je on svakako minimalan, i nije veći od jedan do dva odsto ukupnog fonda za plate i penzije.

Zato, kako kaže, Fiskalni savet i predlaže preispitivanje odluke o povišicama i smatra da bi, ako se već ide na određene isplate, da to bude fokusirano na određene sektore, i da bude u formi jednokratne pomoći.

Prema njegovim rečijma, racionalizacijom u javnom sektoru u 2016. godini ne treba obuhvatiti više od 25.000 zaposlenih.

Petrović je rekao da je, s obzirom na to da i dalje nema konkretnih planova za smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, prema proceni Saveta u 2016. godini maksimalno moguće smanjenje broja zaposlenih za 25.000, što bi obuhvatilo i one koji odlaze u penziju.

On je naglasio da bi, ukoliko bi se ostvarile prvobitno planirane uštede na platama u 2016. godini, to podrazumevalo otpuštanje 40.000 do 50.000 zaposlenih u javnom sektoru sledeće godine, što je "praktično nemoguće i, u krajnjoj liniji, štetno jer bi ugrozilo pružanje kvalitetnih usluga zdravstva, školstva, sudstva i drugih sektora države".

- Ukoliko bi se racionalizacija odvijala prema scenariju Fiskalnog saveta, odnosno ukoliko 25.000 ljudi napusti javni sektor u 2016. godini, treba imati na umu da bi se ostvarila samo polovina planiranih ušteda na fondu zarada u budžetu. To dalje znači da se prostor za povišice dodatno sužava - objasnio je Petrović.
Pogledaj vesti o: Isplata penzije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.