DOKTORKE POBEDILE SISTEM: I žene u penziju idu sa 65 godina!

Izvor: Kurir, 10.Okt.2015, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOKTORKE POBEDILE SISTEM: I žene u penziju idu sa 65 godina!

Nakon što su dr Nada Macura i dr Mirjana Stanojčić uzdrmale javnost, odredba o penzionisanju žena sa navršenih 60 godina i šest meseci ukinuta je do daljeg. Međutim, ako žele, mogu da odu u penziju.

BEOGRAD - Sve žene koje su navršile 60 godina i šest meseci, a uz to imaju i najmanje 15 godina radnog staža, mogu odmah da idu u penziju ako žele, ali ih na to niko ne može naterati. Ovako bi ukratko >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << mogao da glasi epilog bitke koje su povele srpske doktorke Nada Macura i Mirjana Stanojčić Vasić, odbijajući da ranije odu u penziju samo zato što su žene.

Nakon njihovog pritiska javnosti Ustavni sud obustavio je primenu zakonskih odredbi po kojima bi svim ženama u javnom sektoru koje imaju najmanje 60 godina i šest meseci automatski prestao radni odnos 12. oktobra.

Problem diskriminacije

- Ustavni sud te odredbe smatra spornim sa stanovišta zabrane diskriminacije na osnovu pola i odložio je primenu istih dok po tom pitanju ne donese konačnu odluku. Ona može biti doneta za godinu dana ili više, ali sigurno ne u nekom kratkom roku od nekoliko nedelja. Postupanje Ustavnog suda je ispravno i verujem da će presuditi u korist žena koje jesu diskriminisane - kaže profesor Zoran Ivošević, ekspert za radno pravo.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je da će u penziju ići samo oni zdravstveni radnici čije se odsustvo neće odraziti na funkcionisanje zdravstvenog sistema. To znači da će u starosnu penziju sad ići samo one žene koje to i žele, dok ostalima radni odnos može da traje do 65. godine života, baš kao i muškarcima.

Rešen problem lekara sa KiM

POČINJE ISPLATA OTPREMNINA I NADOKNADA

Sve nadoknade, sudske takse i otpremnine biće isplaćene ovog i narednog meseca lekarima koji su 1999. godine izbegli sa KiM, a koji su do 30. maja prošle godine primali naknadu, koja im je tad ukinuta, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić. Reč je o 1.171 radniku sa KiM koji nisu bili radno angažovani, a koji su do 30. maja prošle godine primali naknadu od 8.500 dinara.

Autor: Miljana Leskovac,Foto: Marina Lopičić,Foto: Beta Nenad Petrović

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.