Austrija: Starije stanovništvo - penzija sve dalja

Izvor: Blic, 27.Nov.2014, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija: Starije stanovništvo - penzija sve dalja

U Austriji je pokrenuta rasprava o podizanju godina starosti za odlazak u penziju zbog planova vicekancelara i lidera Narodne partije (OVP) Rajnholda Miterlenera da se uvede automatizam podizanja godina starosti za penziju u skladu sa porastom starosti stanovništva.

Debatu je izazvala analiza situacije sa penzijama do 2060, koje vladajuća OVP i Socijaldemokratska partija (SPO) različito tumače. Dok ministar finansija Miterlener vidi ogroman problem po budžet, SPO ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će penzioni sistem ostati stabilan zbog smanjenja broja državnih službenika.

OVP ukazuje da starost stanovništva raste brže od godina starosti potrebnih za odlazak u penziju, zbog čega su potrebne mere.

Austrijski kancelar i lider SPO Verner Fajman ukazuje da će se za dve godine svakako analizirati da li dosadašnje mere deluju i ukoliko to bude potrebno biće pooštrene, a tiču se pre svega invalidskih penzija.

Eksperti, međutim, ističu da je potrebno delovanje već sada jer penzijski sistem ne može da se finansira na duge staze. To što ljudi odlaze i dalje u penziju sa 61,5 godina ne može više da se finansira“, upozorava ekspert OECD Kristofer Princ.

On kaže da bi nove mere, to jest podizanje godina starosti kao uslova za odlazak u penziju, trebalo primeniti već na lica koja danas imaju 50 godina.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.