Šta je građanima Srbije doneo Pejpal?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2015, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je građanima Srbije doneo Pejpal?

Korisnici u Srbiji konačno mogu i da primaju novac iz inostranstva za robu i usluge koje prodaju elektronskim putem, preko Pejpala, potvrdila je Narodna banka Srbije. Iako je uvođenje Pejpal servisa velika mogućnost za male i srednje privrednike, i dalje postoje poteškoće zbog nepostojanja regulacije u oblasti internet kupovine.

Od uvođenja Pejpal servisa broj pošiljki povećao se za 20 puta. Najviše ih stiže iz azijskih zemalja, međutim, njihova vrednost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uglavnom ne prelazi sumu od 50 evra. Ljudi iz Srbije poručuju sve i svašta, od semena za cveće, preko garderobe, do tehnike.

"Sve pošiljke koje dođu u Novi Sad koje podležu carinjenju otvaraju se. Prilikom pregleda pošiljke prvo se gleda šta je roba, da li je uvoz te robe dozvoljen ili nije. Ukoliko je uvoz robe dozvoljen, dokumentacija koja prati robu se gleda, ukoliko je u pošiljci faktura carinjenje se vrši na osnovu fakture, ukoliko nema fakture onda pristupamo drugim načinima utvrđivanja carinske vrednosti robe", kaže Nadežda Grahovac, šefica CR Pošta Novi Sad.

Jedna od metoda za utvrđivanje vrednosti robe je upoređivanje sa istom ili sličnom robom, uvezenom u približno vreme u Srbiju. Međutim, tada najčešće dolazi do neslaganja kupca sa procenom carine, te se neretko desi da vrednost carine i pdv-a bude veća od cene robe.

"Naš carinski zakon daje mogućnost toj osobi koja vrši carinjenje robe da samostalno odredi koliko to košta. Evo konkretan primer, naručio sam za testiranje mrežne opreme kabel na sajtu ovde piše da sam ja to platio tri dolara, skoro 4. Carinik je procenio da to košta 30 dolara i ja sam na 30 dolara platio pdv 20 odsto znači dodatnih 600 dinara a kada se vrši carinjenje onda se i pošta ugradi u to, zato što ti ona dostavi robu, tako da ti je to minimum 150-200 dinara, u zavisnosti od toga koliko je teško", veli Milivoj Segedinac.

Carinjenje je samo jedan od problema u ovoj oblasti. Zbog sporosti sistema, prođu nedelje dok kupac ne dobije poručenu robu.

Potrošači u Srbiji suočeni su sa nerealnim cenama, koje ne garantuju kvalitet robe. Zbog toga, u inat trgovcima u našoj zemlji, pribegavaju kupovini robe iz azijskih zemalja, koja ih, i pored carinskih dažbina, košta manje.
Pogledaj vesti o: Paypal Srbija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.