Izvor: Nezavisne Novine, 18.Feb.2017, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica u predmetu Pandora 2 : "Prao novac preko skupocjenih nekretnina"

SARAJEVO - Optužnica protiv Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, i još dvije osobe samo je bacanje prašine u oči javnosti da Tužilaštvo BiH nešto radi, jer nakon skoro tri godine nisu bili u stanju optužnicu dovesti do kraja s većim brojem optuženih niti kvalifikovati djela kao organizovani kriminal umjesto zloupotrebe položaja.

Komentar je ovo Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH, nakon što je Tužilaštvo podiglo optužnicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << protiv Čauševića, te Anesa Sadikovića i Sedineta Karića, koja ih tereti za finansijske zloupotrebe u iznosu od 1,7 miliona KM, dok je budžet BiH oštećen za višemilionske iznose. Optužnica je danas proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, a zakonski rok je 15 dana.

Čaušević je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlasti, pranje novca i primanje mita, a Sadiković i Karić za davanje mita. Riječ je o predmetu "Pandora 2", a nekretnine koje je Čaušević kupovao nelegalno stečenim novcem su blokirane i Sudu BiH je upućen prijedlog za oduzimanje imovine stečene izvršenjem krivičnih djela.

"Čauševića terete da je kao direktor UIO BiH, tokom 2007. godine, stupio u kontakt s uvoznicima velikih količina tekstila iz Turske, Kine i Mađarske u BiH Sadikovićem i Karićem, koji su vlasnici više preduzeća koja se bave uvozom, te im je obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da su na njima netačni podaci, tražeći da mu kao protuuslugu daju 1.000 KM po uvezenom kamionu, što su pristali i novac mu donosili i davali na različitim lokacijama u Sarajevu i Banjaluci", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na ovaj način je nanesena šteta po budžet BiH i građane jer nisu naplaćivani stvarni iznosi carine, a Sadiković i Karić su Čauševiću od 2007. do 2011. godine za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila dali 1,72 miliona KM i to Sadiković oko 1,2 miliona KM, a Karić oko 500.000 KM.

"Čauševića terete da je taj novac stavljao u legalne tokove kupovinom većeg broja skupocjenih nekretnina i zemljišta u Sarajevu i okolici u iznosu od oko 1,2 miliona KM", saopšteno je.

Tužilaštvo će, kako je saopšteno, ove navode dokazivati saslušanjem oko 50 svjedoka i vještaka i prilaganjem više od sto dokaznih materijala.

Saopšteno je i da Tužilaštvo nastavlja istragu prema više osumnjičenih osoba, među kojim dužnosnika UIO BiH, a koje su obuhvaćene istražnim aktivnostima u okviru predmeta "Pandora".

Ministar Mektić istakao je da pozdravlja svaku optužnicu, ali mu se čini da je ovo što Tužilaštvo radi pokušaj zamajavanja javnosti.

"Ovaj predmet je kompleksniji i razočaravajuće je da nisu tu optužnicu doveli do kraja, da nisu bili u stanju to završiti nakon četiri godine i objediniti optužene. U početnoj fazi je uhapšeno više od 40 osoba, među njima visokopozicioniranih dužnosnika UIO. Čauševića terete za zloupotrebu položaja, da je sebi pribavio materijalnu korist, a zapravo se radi o organizovanom kriminalu, u kojem je država oštećena ne za nekoliko miliona, nego stotine miliona, pa i milijardu KM", dodao je Mektić i istakao da "Tužilaštvo BiH treba resetovati".

Sadikovićev advokat Almin Dautbegović u petak je rekao da nije dobio optužnicu pa je ne može komentarisati, dok nismo uspjeli dobiti Asima Crnalića, koji je bio Čauševićev advokat.

Inače, Čaušević je bio uhapšen u predmetu "Pandora" 2014. godine, kada je poručio da mu je to najsrećniji dan u životu.

Tada je bio uhapšen pa pušten i jedan od pomoćnika direktora UIO Zdravko Cvjetinović. Protiv Sadikovića i još 12 osoba i firmi podignuta je optužnica u decembru u akcijama "Pandora 1" i "Boss". Prema pisanju medija, Karić je ranije osuđivan za nezakonitosti u vezi s uvozom tekstilne robe, a hapšen je 2013. godine u akciji "Master".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.