Nastavlja se suđenje Miroslavu Miškoviću

Izvor: B92, 08.Apr.2016, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se suđenje Miroslavu Miškoviću

Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas se, nakon tromesečnog prekida, nastavlja suđenje vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću.

On je optužen da je poslovanje sa putarskim preduzećima izvršio krivična dela poreska utaja u pomaganju i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Suđenje Miškoviću je zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih, a sutra bi trebalo da se nastavi u delu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kojem je prekinuto izvođenjem dokaza koji se tiču optužbi koje je odnose na njega.

Miškovićevom sinu Marku i ostalim optženima je 25. februara izrečena prvostepena presuda kojom su oslobođeni optužbi za zloupotrebe kojima su oštećena putarska preduzeća.

Međutim Marko Mišković je osuđen zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu da njegovo preduzeće "Merainvest" plati porez od oko 320,3 miliona dinara.

Sudeći po oslobađajućoj presudi od petka koja je izrečena njegovom sinu i ostalim optuženim za izvlačenje para iz putarskih preduzeća koje je dovelo do njihovog kraha, Mišković bi takođe mogao da bude oslobođen za to delo.

Međutim ostaje utaja poreza za koju je njegov sin osuđen, kao i Milutin Gašević i Jadranka Bardićkoji su osuđeni zbog pomaganja Marku oko utaje poreza.

Gašević je osuđen na dve godine zatvora i novčanu kaznu od pola miliona dinara, a Bardićeva na godinu dana kućnog zatvora i 250.000 dinara.

Mišković se naime tereti da je Marku pomogao u izbegavanju uplate poreza po odbitku za kapitalni dobitak iz trgovine akcijama PZP Niš.

On se svojevremeno pred sudom branio da su mu revizorske kuće rekle da ne treba da plati porez jer nema kapitalnog dobitka, te da je tako i postupio.

Sud je međutim u Markovom slučaju zaključio da je kapitalnog dobitka bilo te da je porez po odbitku morao da se plati i da je Marko to znao ali da je svesno izbegao.

Kolika je krivica oca, koji je tokom suđenja i sam govorio da se Marko nije mešao u poslovanje jer ga to nije ni zanimalo niti ga je znao , sud će ceniti u nastavku razdvojenog postupka.

Mišković i njegov sin Marko bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

Posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mišković: Stalo mi je da se ovo što pre završi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2016

Suđenje vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću nastavljeno je danas u Specijalnom sudu nakon tromesečnog prekida koji je bio izazvan njegovim lošim zdravstvenim stanjem, a sledeće suđenje zakazano je već za ponedeljak, 11. april...Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.